whos_among_us

2012. május 3., csütörtök

Quo Vadis Apple?

Cook és Jobs - socialbarrel.com
Az Apple árfolyama április első felében érte el a történelmi csúcsát 650 dollár közelében. Ezt követően pedig a trend inkább eső. Egy korábbi bejegyzésemben a cég részvény árának Elliott elmélet szerinti alakulására hívtam fel a figyelmet. A technológiai óriás április 24.-én tette közzé gyorsjelentését, amiben újabb rekord eredményekről számolt be elsősorban az ázsiai, főleg a kínai eladások sikeressége okán. A jó hír hatására az árfolyam ismét hatalmasat tudott ugrani 610 dollár közelébe, majd gyors ütemű ereszkedő trend következett. A papír értéke a tegnap esti záróárban 586$-nál volt.

A szaksajtóban egyre másra jelennek meg cikkek az árfolyam várható alakulásával kapcsolatban. Egyesek az ereszkedő trend folytatódására és akár komolyabb árfolyam esésre figyelmeztetnek. Mások amellett érvelnek, hogy a cég teljesítményéhez és jelentős likvid pénzállományához képest az árfolyam a jelenlegi szinteken is igen olcsónak tűnik és a jelenlegi 600 dollár alatti szint remek beszálló lehet a további emelkedő előtt.

Az cég "sorsát", mint annyi más esetben is, a jövőbeli eredményessége határozza majd meg. A konkrét számok mellett - melyek egyenlőre az Apple magas piaci értéke mellett szólnak - a piaci ár alakulásában igen fontos az a HIT, amit a vállalat tud adni a piaci/befektetői HÍVŐINEK: két gyorsjelentés között a befektetők a cégről azt gondolhatják, amiben hisznek ... A kérdés most az hisznek-e Tim Cookban?

Steve Jobs életében és halála után is hatalmas legenda. Egyszerre volt a Szilikon Völgy messiása, vízionalistája, design trend-settere, akit élete vége felé már szinte vakon követett a piac és a technológiai szakma. Hatalmas aurával és kiváló előadói érzékkel rendelkezett, aminek elemeit ma már tanítják. Közönségét képes volt teljesen magával ragadni. Végül olyan vállalati vezető is volt, aki képes összefogni a cég piaci működését, átlátni az operatív, pénzügyi összefüggéseket, a vevői igényeket.

Az utód, Tim Cook, akiről mindezt nem tudjuk. Pontosabban: Jobs-szal összehasonlítva a befektetők Őt sokkal inkább technokratának tartják, aki képes vezetni a cég üzleti működését, de nem az a vízionalista, evangelista, messiás, akit a befektetők és a cég hívei megszoktak a vállalat élén. Márpedig sok befektető úgy gondolja, hogy a világ legnagyobb techi vállalata élén ha "csak" egy "szürke" menedzser ül, az bizony visszahúzhatja a céget a többi "hasonló" műszaki cikkeket előállító vállalatok közé. Nem látják biztosítva folytatódni a forradalmian új műszaki megoldások, dizájn elemek, szoftver működések piacradobását és az Apple híres, extra árait is kifizetni akaró, tudó - némileg hit alapú - vásárlói közösség egybentartásának képességét, ami végsősoron a cég további hegymenetének üzemanyaga lehet a jövőben is.

A Blogger szerint a cég sorsát az iPhone 5 piaci sikere eldöntheti. Addig pedig az árfolyam inkább oldalazó lehet. A papír ára - vélhetőleg - nem lehet majd túl alacsony, mert azt az ismertetett értékesítési eredmények ezt még nem engedik, de a további tartós hegymenet sem lehet indokolt a fenti növekedési kilátás dilemma valamilyen módon történő eldőléséig.

A Blogger az Apple-t 600 dollár alatt óvatos vételre, tartásra ajánlja, de a stop-ot ne felejtse el senki kitenni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.