whos_among_us

2012. május 3., csütörtök

Egy spam levél margójára

Bár nem szoktam levélszeméttel foglalkozni (a sürgős törlést nem számítva), még ritkábban születik belőle blog bejegyzés, azonban kivételesen beleolvastam egy ma a postafiókomban landolt spam-be és nagyon bosszús lettem. Leginkább a levél szemlélete bosszantott: emberek micsoda badarságokat képesek leírni és terjeszteni  átgondolásmentesen. Mivel a levél (téves) szemlélete sajnos - úgy ítélem - általános, így jónak gondoltam egy  bejegyzést tenni erről a témáról a blogba és röviden helyretenni a helyzetet.

Tömören összefoglalva a lényeget: a levélben egy Úr arról panaszokdik, hogy az egyik idehaza is működő nagy bank Romániában milyen nagyon olcsón adja a szabad felhasználású hitelt. Hogy lehet az, hogy Magyarországon az adott hitel termék THM-je duplája a románnak? - kérdezi és folytatja: Mi magyarok pedig "birkák vagyunk", hogy ezt tűrjük.

Bár nem szeretnék egyetlen banknak sem a fogadatlan szószólója lenni, a kamat különbség okai érthetőek. Az alábbiakban összeszedtem a legfontosabb különbségeket, amiért itthon lényegesen drágábban hitelez a bank, mint keleti szomszédunknál:
  • itthon az alapkamat 7%, Romániában 5,25%;
  • Romániában a lakosság nincs olyan mértékben eladósodva, mint itthon; más a bedőlő hitelek aránya és más a román bank ezekből eredő vesztesége és költsége;
  • a román kormány nem súlytja válságadóval a kinti bankokat;
  • a román kormány nem nyúl bele törvényekkel utólag magán szerződésekbe (a bank kárára), melyek a bank és ügyfele közt köttettek/köttetnek;
  • a román gazdaság nagyobb és növekedésének üteme is nagyobb;
  • a Románia csődkockázati mutatója (CDS) lényegesen kisebb, mint hazánké.
A fentiek miatt összességében tehát a bank kockázata, költsége is kisebb Romániában. Lényegesen kisebb. Annyival, hogy ott tudja kb fele ekkora kamattal adni ugyanazt a hitel terméket. ... és hogy ki a birka? Ennek eldöntését az olvasóra bízom.

Update: A penzcentrum.hu portál is foglalkozik pár nappal később a témával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.