whos_among_us

2012. május 7., hétfő

Elemzők: Görögország (lényegében) elbukott

A hétvégi választások Görögországban is hatalmas változást mutatnak a pártok közötti erőviszonyok tekintetében. A legfontosabb változás, hogy az eddigi kormányzó pártok jelentősen meggyengülve kerültek ki a voksolásból és mára egymagukban már nem tudnak kormányt alakítani. Kérdés, hogy lesz-e a többiek közül bárki, aki a trojkával kötött paktum változatlan folytatása (vagy egyáltalán a folytatása) mellett dönt és támogatja a győztes pártokat!? A történet sok változós. Lehet, hogy a rendelkezésre álló 3 nap alatt a győztes ND (New Democracy - 108 helyet szerzett a 300-ból) nem tud majd koalíciót kötni, akkor a legnagyobb ellenzéki párt a baloldali (kommunista) és megszorítás ellenes Syriza (52 helyet szerzett) párt próbálhaja meg ugyanezt. Ha nekik sem sikerül a rendelkezésre álló 3 nap alatt kormányt alakítani, akkor az ND-vel szövetséges PASOK (Szocialista Párt - 41 hellyet szerzett) próbálhatja még meg. Ezt követően viszont új választást kell kiírni.
A történetből látszik, hogy nem lesz egyszerű kormányt alakítani és kormányzóképesnek lenni sem.
A választás legfontosabb üzenete, hogy a görögök megelégelték a trojka mögött húzódó németek megszorításait és azok bevezetésének ütemét. A megállapodás felrúgása viszont azzal járhat, hogy a nemzetközi szervezetek nem folyósítják a korábban megítélt jelentős hitelek aktuális részleteit, amiáltal Görögország nem lesz képes hitelezőit aktuálisan kifizetni, azaz csődöt fog jelenteni. 
Elemzők szerint a rendezetlen csőd veszélye az eddigi 50%-ról kb 75%-ra nőtt. Sokan a görögök kilépését az EU-ból és a drachma visszavezetését kész tényként kezelik. A görögöket sajnos lassan leírják. Utóbbinak egyébként ma már nem lenne akkora gazdasági hatása, mint tavaly vagy idén év elején: az európai bankok görög kitettsége ugyanis jelentősen javult részben az adósság leíró program, részben az ECB kötvényvásárlási programja következtében, így azoknál ma már kezelhető mennyiségű görög eszköz van csak, ami legrosszabb esetben leírható kisebb veszteség mellett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.