whos_among_us

2012. május 30., szerda

Make hay while the sun shines

Tegnap bizakodó volt a piac. A legtöbb nagy tőzsdei index emelkedőbe fogta. Tette mindezt úgy, hogy láttak ma napvilágot rosszabb makróadatok is. Azoban tegnap a piac még egy közvéleménykutatásnak örült, ami azt valószínűsíti, hogy a görögök nem lépnek ki az eurózónából. A mai napot visszont teljesen elrontani látszik, hogy az ECB elutasította a Bankia (Spanyolország bajbajutott 4. legnagyobb bankja) 19 milliárd Eurós megsegítését. A MarketWatch címlapján már azt találgatják, hogy Görögország helyett Spanyolország lehet az első Euró zóna elhagyó. Úgy tűnik Görögország már csak 2. a figyelem középpontjáért "vívott" harcban: Spanyolországra figyelnek elsősorban a befektetők. Közben a mai olasz állampapír aukción is jelentős hozam emelkedést láthattunk. A 10 éves olasz államapapír hozama pedig az előző heti 5,84%-ról, 6,01%-ra ugrott. A spanyol kötvények hozama is 3% fölött nőtt.
Egyszóval a spanyol helyzet dúrvulni látszik. És pont ez az a tényező, amitől mindenki nagyon "fázik".
Mai bejelentés, hogy a spanyol és egyéb bajban lévő EUR zónás tagállamok (pl Írország) bankjainak megmentésére a brüsszeli adminisztráció új elképzeléssel állt elő. A bankúnió és a felügyeleti egységesedés része lehetne a szorosabbra font európai integrációnak. A javaslattal főleg az a baj, hogy nem lehet rövid idő alatt véghezvinni, márpedig a spanyol helyzet miatt bizony most nem biztosan lesz idő a brüsszeli javaslat véghezvitelére.
A Blogger véleménye, hogy az európai adósság válság, kezd rádőlni a periféria országaira, melyek egyre nehezebben bírkóznak meg a helyzettel. A központi országok - élén Németországgal - lényegében teljesen más irányba szeretnék állítani a periféria gazdaságait és gazdaság politikáját, mint ahogy azok éveken át működtek. Itt van ismét a forró kása: mondjuk ki: a német gazdaság nélkül Európa mehet a sűlyesztőbe! Mondjuk ki, az euró a dollár mellett azért a világ egyik legfontosabb és legerősebb pénze, mert az a németek pénze, a többiek pedig használhatják. Mondjuk ki, a déli országok kötvényeit senki nem venné, ha nem tudnák vagy legalábbis nem arra spekulálnának a piaci szereplők, hogy a nap végén a központi országok (élükön Németországgal) valahogy majd kifizetik a cehhet!
Ha pedig ezen a szekéren szinte mindenki a németek pénzén, üzleti imázsán, a német gazdaságban rejlő potenciálon utazik itt Európában, vajon meg lehet-e úszni (sőt érdemes-e kaparni az ellen), hogy a bakon ne a németek üljenek (német mentalitással és értékrenddel; a kocsiról pedig leszállhat, aki ehhez nem képes alkalmazkodni vagy pláne elviselni)?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.