whos_among_us

2012. május 7., hétfő

Mindkettő Francois - Zsiday Viktor

Hollande házaspár - metropol.hu
Francois Hollande kis többséggel nyerte a francia elnökválasztás második fordulóját. Riválisa, a regnáló elnök, Sárközy már gratulált a nyertesnek. Elemzők a hétvégén komoly piaci "negatív" reakciókat jósoltak, de ez - legalábbis Európában és az Egyesült Államokban - nem következett be: a vezető német index, a DAX a nyitásbeli esést egy erős, egésznapos hegymenettel korrigálta és képes volt pozitív tartományban zárni a napot. A párizsi tőzsde index is nagy hegymenetet produkálva +1,65%-on zárt ma. A Londoni tőzsde ma zárva volt.
Az új elnök szinte azonnali meghívást kapott a Fehér Házba a 2 hét múlva esedékes G8-as csúcstalálkozó előtt. Megtörtént az első telefonos megbeszélés Angela Merkellel is, aki gratulált megválasztásához és meghívta Berlinbe. Hollande megígérte, hogy beiktatását követő első útja a német fővárosba vezet majd.
Elemzők egyértelműen azt jósolják, hogy Hollande nem rúgja fel a németekkel kötött francia paktumot és a hazai, gazdaságot jelentősen érintő intézkedéseinek jó részéből (pl nyugdíj korhatá újbóli leszállítása 60 évre) is vissza kell majd lépjen.

Zsiday Viktor gazdaságtörténeti visszatekintést nyújt és hasonlítja össze mai blog bejegyzésében a korábbi elnök Francois Mitterand politikai ténykedését a tegnap megválasztott új elnök, Francois Hollande programjával.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.