whos_among_us

2012. május 17., csütörtök

Öt görög dögönyöz

A görög pártok végül nem tudtak megállapodni a kormányalakításban a pillanatnyi választási eredmények alapján. Új választás lesz június 17.-én. Addig az ügyeket egy ideiglenes kormány viszi.
Az IMF bejelentette, hogy a választásokig felfüggeszti a tevékenységét Görögországban, az ideiglenes kormánnyal pedig nem működnek együtt. Görögországnak minden esetre szüksége lesz június végéig az újabb appanázsra, amikor újabb adósság visszafizetési határidő válik esedékessé.
A krach réme azonban már most fenyeget. Csak tegnap a görög polgárok kb 0,7-1 milliárd EUR-t vettek ki a hazai bankrendszerből. Becslések szerint eddig összesen már 35 millió euró vándorolt ki a pénzintézetekből.
Ha a pénzkivét felgyorsul és tömegessé válik, az önmagában bedöntheti a gazdaságot.
Tegnap esti hír, amit ma reggel meg is erősítettek, hogy az ECB egyes görög bankoknak már nem biztosít likviditást, azt a görög központi bankra hárítja.
Ma esti hír, hogy a londoni Fitch Ratings leminősítette Görögországot. Egyben azt is közlik, hogy nem látják garantáltnak az ország EUR zóna tagságának fenntarthatóságát. A Fitch indoklásként hozzáfűzte, hogy a 173 milliárd EUR-s IMF csomagnak és főleg a hozzátartozó takarékossági (megszorítási) programnak lényegében egyáltalán nincs lakossági támogatottsága.
Ahogy a válság halad előre, a görög szavazók egyre kisebb része támogatja a trojka által kidolgozott és az akkori görög vezetéssel elfogadtatott "csomagot", mely az említett összeg részleteinek folyosítását igen szigorú gazdasági feltételekhez köti. A nemzetközi szervezetek egyenlőre tehát ragaszkodnak a szigorú gazdasági intézkedésekhez. Verbálisan pedig több vezető is kiállt a korábbi megállapodás mellett.
Közben a Sziriza (szélső bal) jelentősen megerősödhet az új választások előtt és ez jócskán átendezheti a pályát és megnövelheti a kockázatát akár egy idő előtti csődnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.