whos_among_us

2012. június 19., kedd

7% felett gyorsan nő a félelem fala

Tegnap a spanyol 10 éves kötvények hozama a 7% fölé emelkedett: londoni parketten tegnap délután 7,18%-ig emelkedett az érték, majd némileg korrigált. A görög választások EU szempontjából pozitív kimenetele kapcsán az euforia nem tartott sokáig. Sajnos minden befektető egyből a most sokkal nagyobb problémának látszó spanyol gazdasági problémákra kezdett ismét fókuszálni.
A befektetői aggodalmakat fokozta egy a spanyol központi banktól érkezett adat, mely szerint a kötvény befektetők 18 éve a legtöbb problémás kötvényben ülnek. 
A hírek hatására a spanyol tőzsde indexe 3%-ot, az olasz 2,7%-ot zuhant, de a többi vezető tőzsdét is lerántotta. A hírek hatására a ma reggei ázsiai kereskedés is jobbára mínuszos volt.
A közgazdászok a 7%-os hozam szintet tartják (a fejlett országokban) a finanszírozhatósági határnak. Ha a hozam szint ezt átlépi, a szakemberek konszenzusa szerint, az adósság már nem fenntartható. (Ez ugye nem azt jelenti, hogy egyből csőd, csak annyit hogy ha ezen a szinten vagy magasabban "tartósan" megmarad a hozam, akkor az nem fenntartható. Nem tudja kitermelni az adott ország.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.