whos_among_us

2012. június 7., csütörtök

Bizalom benéz

A magyar fizetőeszköz ma a 300-as EUR árfolyam szintjétől eltávolodotté és pillanatnyilag 295,2Ft-ért adnak 1 EUR-t középárfolyamon. A megugrás oka kettős. Egyfelől több hír is megjelent arról, hogy a kormány meghátrál a jegybank törvénnyel kapcsolatban és beleteszi az IMF által várt, de az előző, a hétfői szavazásra beterjesztett verzióban még nem (vagy nem úgy) szereplő, passzusokat. Másfelől a nemzetközi piaci hangulat is hatalmas lendületett vett szerdán felfelé, miután komolyan gondolkozik a FED kormányzó tanácsa az amerikai pénznyomtatás új körének elindításán már idén!
A piac a hétfői szavazás lefújását jól vette. Sokan úgy gondolják, hogy a nagyon meggyengült hazai fizetőeszközzel debütálló Varga Mihály áll a kormány oldal irányváltása mögött. Meg tudta győzni a Miniszterelnököt az irányváltás szükségességéről és nélkülözhetetlenségéről.
Varga élesen kiállt az IMF megállapodás mellett és pár héten belül beterjesztenek egy, a nemzetközi szervezetekkel leegyeztetett, szöveget a Parlament elé. A 305 körüli szintről így került először 301 majd tegnap 300 alá és ma már 295 körüli szintekre a magyar forint az euróhoz képest.
Közben az ország csődkockázati mutatója is valamivel csökkent és a 630 pont körüli szintekről, ma 606 pontra ereszkedett a mutató.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.