whos_among_us

2012. június 16., szombat

Csődök szele

A világgazdaság napjainkban hatalmas adósság heggyel kűzd. Az alapvető probléma, hogy a világ szinte minden (gazdasági szempontból) "fontosabb" részén többet költenek, mint amennyit megtermelnek, vagy amennyit hihetően meg fognak termelni belátható időn belül. A különbséget a világ szinte minden részén hiteből fedezik. A legtöbbet Európa problémáival foglalkozik a világ, különösen a héten, hiszen a holnepi megismételt görög parlamenti választás tétje nagy (bár több elemző szerint, minden esélyes párt megtartaná az EUR-t és az EU-ból való kilépést sem sürgetik, a nemzetközi szervezetekkel történő megállapodás újratárgyalást pedig ma már mindegyik fél elkerülhetetlennek látja). Ugyanakkor látni kell világosan, hogy az adósság nem csak EU-ban nagy probléma! Az Egyesült Államok gazdasága ma épp úgy óriási adóssággal kűzd, mint Japáné.
Ezen adósságok korrekt, kamatos visszafizetéséhez olyan gazdasági növekedésre lenne szüksége ezen országoknak, mely teljesen irracionális jelenleg. Marad a másik lehetőség (már aki a saját pénzében adósodott el): el kell inflálni. Azaz ki kell nyomtatni a kölcsönadott pénzt és azzal kell fizetni a hitelezőknek. Ettől a pénz értéke elvben romlik, de ez csak akkor igaz, ha egyébként a világgazdaság többi nagy szereplője és a pénzük is "stabil" ..., azaz ha hozzájuk képest tud romlani az a valuta, amit nagy mennyiségben nyomtatnak. Azonban ha mindenki nyomtat ... ?!
Gyanús, hogy a nemzeti gazdaságok jelenlegi működési mechanizmusainak a végnapjait éljük. A világgazdaság akkor a adósság tömeget cipel magával, ami a további növekedésnek is akadálya valamint téves képzeteket kelt komplett társadalmakban. (Lásd pl a jelenlegi Görögországot vagy akár hazánkat.)
A csődök szele fúj mindenfelé.
A jó hír, hogy bár egy csőd hatalmas sokk a gazdaságban: pár év nagyon komoly szenvedést hoz. Azonban ezen évek elteltével megindulhat a növekedés. Akár igen gyors növekedés, hiszen az adósság visszafizetésének terhe nem "húzza vissza" az adott nemzetgazdaságot.

Zsiday Viktor Japán adósságának fenntarthatatlanságát és vélhetőleg a japán gazdaságot belátható időn belül megrázó komoly sokkot vízionál egy Bloombergen megjelent cikk nyomán saját blogjában. A cikket ajánlom minden olvasómnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.