whos_among_us

2012. június 14., csütörtök

Esik a csődkockázat

A múlt heti 635 pontos több havi csúcsról a CDS felárunk mára 566 pontra esett.
Ez önmagában is jó hír, de érdemes röviden felsorolni, az okát is.
  • A pozícióban meglehetősen tehetetlenül vergődő Fellegi helyett Varga Mihály vette át a staféta botot a tárgyalások irányítása felett. Elemzők azt találgatják a különböző megszólalások alapján, hogy Vargának mintha nagyobb mozgásteret engedne a Miniszterelnök és neki - egyenlőre - a piacok is jobban hisznek. Az új tárca nélküli miniszter többször, több helyen is lenyilatkozta, hogy nagyon közelinek érzi a tárgyalások elkezdését. A héten megjelent nyilatkozatában pedig még a nyárra ígért megállapodást is.
  • Az elmúlt napokban különösebben rossz hírek nem jöttek hazánkból nemzetközi szemmel. ("No news is good news.")
  • A nemzetközi figyelem elsősorban Spanyolországon és Görögországon van. Továbbá nagyon nagy fókuszban van Olaszország és az említett országok kötvény hozamainak alakulása. A nemzetközi szervezetek vélhetőleg könnyítéseket fognak adni Görögország részére, ha az új kormány ezt kéri majd.
  • Az EUR/USD kereszt az elmúlt napokban enyhén erősödött, ami a EUR és a forint erősödését hozta a dollárral szemben. Ez is jót tett a CDS érték csökkenésének.
  • A kormányfő egy eheti sajtó nyilatkozatában a bankadó már jövő évi - esetleges - kivezetéséről beszélt, ami szintén stabilizációs hatású.
Összességében a miniszter csere és az új miniszter kommunikációja és a kapcsolódó némi nemzetközi bizalom többlet hatására a CDS árfolyamunk is jelentősen csökkenni tudott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.