whos_among_us

2012. június 29., péntek

Megegyeztek

Németország-Olaszország 1-2
A tegnapi mérkőzés nem csak Varsóban, hanem Brüsszelben is zajlot és lényegében mind két városban az olaszok győztek.
Merkel szurkol a német csapatnak - AP / Gero Breloer
Úgy tűnik az olasz és spanyol tárgyaló delegáció végül meghátrálásra kényszerítette Angela Merkelt. Amiben megállapodás született:
1.) A spanyol bankok feltőkésítése mehet közvetlenül az európai mentőalapokból, így nem terhelve tovább a spanyol állam amúgy sem kicsit saját adósságát. (Rövid távon ez a tegnap legfontosabb eredménye.)
2.) 120 milliárd €-t különítenek el az EU növekedési alapja számára
3.) 10 milliárd €-val feltőkésítik az európai Beruházási Bankot, mely ebből a pénzből növeli hitelezési aktivitását.
4.) Központi bankfelügyelet állítanak fel ez év végéig,melyről pontos javaslatot később tesznek le az állam- és kormányfők elé.
5.) A válságkezelő alapok folyamatosan vételi oldalon jelennek meg a spanyol és olasz kötvény piacon a hozamok leszorítása érdekében.
6.) az ESM-től elveszik a senior  hitelezői státuszt (senority of debt)

Kényes témák vannak még hátra: közös EU kötvények kérdése, EU "Pénzügyminisztérium" (pénzügyi, gazdasági csúcs hatóság) témája, közös betétbiztosítási alap.

A  piac minden esetre hatalmas erővel kezdett emelkdeni tegnap késő este óta. Az EUR visszaerősödött az 1,25-ös szintek fölé, az addig eső olaj ára megindult felfelé, az amerikai zárás utolsó perceiben (amikor már kiszivárogtak a megegyezés egyes elemei) a részvény indexeket megtépték felfelé, az ázsiai kereskedések pedig szintén hatalmas vevői érdeklődés mellett zajlottak ma. Az európai kereskedésben is hatalmas kilővés várható.

A Blogger véleménye: a tárgyalás első napján elért eredmények mindenképp figyelemreméltók és a piacok elégedettsége (mint abszolút mérce) is látható. Tulajdonképpen annyi történt, hogy az egyre inkább finanszírozhatatlanná vált spanyol és olasz államkötvény piacon a hozam szintek leszorítására hoztak különböző intézkedéseket. Félő volt, hogy amennyiben ez nem történik meg ezen a hétvégén az hozam "gátszakadást" hozhatott volna, aminek kára felbecsülhetetlen. Az adósság probléma fontosabb elemei azonban nem lettek megoldva. Az előzetes hangokkal szembeni német engedékenységnek is alapvetően ez lehet az oka. A spanyol és olasz kormányzat igen nagy bajban utazott Brüsszelbe. "Lét kérdés" volt a megállapodás. Nagy kérdés, hogy az ESFS/ESM alapok pénze meddig elég a kötvények vásárlására.
A piac tartósabb megnyugvásához a most bejelentett integrációt erősítő tényezőkben kell tovább haladni, megvalósítani. Másfelől a kényes kérdésnek számító közös kötvény kibocsátásban is előre kellene lépni, ami jelentős hozam esést hozhatna a délieknek (és jelentős drágulást hozna az északiaknak).

A megbeszélés ma 10 órakor folytatódik tovább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.