whos_among_us

2012. június 20., szerda

Német kötvény ellen

Kereskedő a  XETRA óriás grafikonja előtt - metro.co.uk
A Portfolio.hu egy mai cikke szerint a történelmileg alacsony szinten lévő német államkötvény hozamok ellen (a hozamok emelkedésére) kezdtek spekulálni neves befektetők és hedge found guruk. A jelenleg 1,5% körüli hozammal rendelkező kötvények szerintük 1 éven belül a duplájára is emelkedhetnek.
A spekuláció mögött alapvetően a következő gondolatmenet áll:
Jelenleg folyik a "problémás" (PIGS) országokból a tőkemenekítés. Ennek elsődleges célpontja (az Egyesült Államok kötvénypiaca mellett) a német kötvénypiac. Mivel a kereslet nagy ... a hozamok alacsonyak. A német állam olcsón tudja finanszírozni magát. A PIGS országok mindegyike komoly adósságcsapdában van. Ezeket önerőből képtelen lesznek rendezni. Görögország egy rendezett csődöt lényegében már jelentett és folyamodott a nemzetközi szervezeteken keresztül segítségért. A pénz, amiből az országot fenntartják leginkább Németország pénze.
Spanyolország is komoly bajban van. A pénzintézetei rendkívül alultőkésítettek per pillanat. Ezek feltőkésítése most a spanyol államon keresztül zajlik épp, aki viszont a pénzt szintén a nemzetközi szervezetektől kéri kölcsön. (Nem tehet mást, különben gyorsan összeomlana az ország gazdasága.) A nemzetközi szervezetek sem tehetnek mást, mint hogy adnak! Gyorsan! Amilyen gyorsan csak lehet! Nehogy kitörjön egy pánik és bedőljön Spanyolország. Az igen nagy gond lenne a németeknek is. Ezért kénytelenek hitelezni (a nemzetközi szervezeteken keresztül).- Lényegében még akkor is, ha tudják (sejtik), hogy a pénz egy jó része (mint a görögöknél a haircut előtt) sosem kerül majd megfizetésre!
A másik lehetőség, hogy a Németország kvázi ellenőrzése alatt álló a német kormánnyal nagyon hasonló elveket valló ECB a lejáró kötvényekhez a pénzt "kinyomtatva" teremti elő az éppen szükséges összeget. Ennek sok formája lehetséges. Az egyik a kötvény vásárlás, amit az ECB már alkalmazott.
Egy másik lehetőség a mostanában sokat emlegetett EU kötvények, melynek lényege, hogy a hitelezők felé az EUR zóna összes tagországa együtt "felelne".
Ez a gazdagabb országoknak (és főleg Németországnak) természetesen emeli a kötvény hozamait. (Erre spekulálnak a guruk.)
Németország csapda helyzetben van: ha nem menti ki a déli országokat, bezuhanhat az egész valutaövezet (súlyos csapást mérve a világgazdaságra és ezen belül Németországra is), ha segít, romlik az ország finanszírozhatósága (drágábban kap csak piaci hitelt és vége az olcsó pénznek, amiből jelentősen profitál az ország). A németek fizethetik a déliek adósságát tehát saját felvett hiteleikből (ez értelemszerűen emeli a hozamokat - hisz kockázatosabbá válik az ügylet a befektetőknek) vagy kinyomtathatják, ami szintén a bund hozamának emelkedését hozhatja középtávon.
A spekik tehát úgy érezhetik, nyeregben vannak. A hozamok emelkedése meglehetősen valószínűnek látszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.