whos_among_us

2012. július 24., kedd

Korrekció a gabona piacon

Búza ára [USD] az utolsó 5  kereskedési napon - marketwatch.com
Az utóbbi hetek legnagyobb tőzsdei sztorija kétség kívül a gabona piacon kibontakozó őrült tempójú és hatalmas trend erővel bíró áremelkedés. Nos a sztori folytatódik! ... de ellenkező irányba ...
Az elemzők már múlt hét végén jelezték, hogy a sok éves csúcsokat döntő gabona árak elérkeztek a azokra a szintekre, ahol már igen ritka a levegő és egyrre nehézkesebb lesz feljebb és feljebb mászni, ideje lesz egy nagyobb korrekciónak. Azonban az esés ellen szólt a folytatódó szárazság, a mezőgazdasági minisztérium és az elemzők, farmerek, szakmai szervezetek néhol ellentmondásos adatai. Az egyértelmű emelkedés már az előző hét második felére megtorpant a búza esetében, majd hétfőtől fokozatosan az esésé lett a terep.
Nos mára fundamentum is kerekedett az eső trend alá: meterológiai jelentések szerint az eddig leginkább súlytott közép-nyugati térségbe eső érkezik, melynek kedvező hatása lehet a hőmérsékletre és a gabona árakat is lefelé húzza. Egyszóval második napja tart a korrekció.
A Blogger véleménye: A gabonák ára igen nagy magasságokban van. Ezt bárki láthatja aki egy piallantást vet a grafikonra. sok szakelemző és farmer szerint azonban a termés (főleg kukoricából) nem lesz olyan rossz, mint ahogy a sajtó most felfújja az ügyet. A jelenlegi túl magas árak, bizonyosan lejebb kerülnek majd (akár egész rövid időn belül). A sztori folytatása tehát az, hogy aki úgy gondolja, ezekben a magasságokban túl sokáig nem lehet a gabonák ára, az lassan (vagy gyorsan - vérmérséklet és elképzelés függvényében) elkezdi shortolni az árfolyamokat. Figyelem! A korrekció után a gabonák ismét vételre javasoltak, mivel a hozamok és a károk még nem ismertek és a jelentős termés kiesés (főleg a búzánál az északi féltekén mindenfelé) akár a sok éves átlagot jelentősen meghaladó is lehet.
Kukorica ára [USD] az elmúlt 3 év során - marketwatch.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.