whos_among_us

2012. július 29., vasárnap

Lesz-e iráni csapás?

Romney és Netanyahu - nbcnews.com
A júniusi 80$ alatti (WTI) és 90$ körüli (Brent) szintekről az olaj ára szépen emelkedik. Az emelkedés köszönhető a geopolitikai fejlemények "fokozódása" mellett a 90$ körüli (WTI) OPEC célárnak, a jegybanki könnyítéseknek és az iráni embargó miatt a piacról jórészt kieső iráni olajnak is. (Ugyanakkor árcsökkentő hatású a trend szerint erősödő dollár, a csökkenő világpiaci kereslet, a "csurig törtött" tárolók.)
Egy új hír szerint, melyet az izraeli Háárec újság publikált, Obama elnök szükség esetén megtámadná Iránt. A híradás alapját egyébként egy izraeli illetékes már cáfolta. A jelenleg Jeruzsálemben tartózkodó Mitt Romney Nethanyahu kormányfővel találkozott. A találkozó utáni hírekből úgy tűnik az elnök aspiráns is támogatna egy katonai beavatkozást.
További feszültség a térségben a szír helyzet mind inkább elmérgesedése. Amióta szír vezetők elismerték, hogy Szíria komoly vegyi és biológiai fegyver arzenállal rendelkezik, a nagyhatalmak és a környező országok figyelme is erősebb. Ezek rossz kezekbe kerülése nagy problémát okozhat később. Így valamilyen komolyabb nemzetközi beavatkozás (esetleg az arab országok segítségével) itt sem zárható ki.

Mindezek hatására a Blogger az olaj árát a következő napokban inkább felfelé várja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.