whos_among_us

2012. július 21., szombat

Nagy gáz van!

A spanyol 10 éves kötvény hozama a hét végére bőven 7% fölé ugrott, ami az a varázs szint Európában, ami felett az elemzők fenntarthatatlannak ítélik az államadósságot. A spanyol papírok hozam szintje eddig is nagyon közel tartózkodott ehhez a szinthez. Teszi mindezt úgy, hogy a német alkkotmánybíróság, majd a német parlament is jóváhagyta a spanyol bank mentő csomaghoz adandó német támogatást. A problémás bankok így mindenek előtt egy 30 milliárd eurós gyorssegélyt kaphatnak (szigorú feltételek mellett).
Mindeközben a svájci és német, osztrák államkötvények hozamai soha nem látott mélységbe kerültek (lényegében a hozamok negatívok, tehát fizetni kell a kötvényeseknek a pénzük őrzéséért!!). A befektetők hatalmas pénzeket mozgatnak a kötvénypiacokon a biztonságosnak vélt országok felé.
A fejlődő orsszágok kötvényei irányi megnövekedett kereletés az ehhez kapcsolódó hozam esések is a fentiekhez kapcsolódik.
A jelenség azt mutaja, a befektetők egyre kevésbé bíznak abban, hogy Spanyolország a saját lábán túlélheti a következő időszakot. Ez nagyon komoly veszélyforrás, ami a kötvénypiacon túl sajnos az áru és részvény piacra is ilyesztő hatással lehet. (Nem is véletlen, hogy a bankmentő akcióhoz szükséges pénzt ilyen sebeséggel hagyta jóvá minden szereplő!)
Mindeközben az EUR/USD kereszt folyamatosan esik, ami szinté mutatja, hogy az európai deviza a befektetők szemében leértékelődik. Az északi országok polgárai - főleg a németek - nagyon nagy számban utasítják el (minden közvéleménykutatás szerint) a déli országok hazai adófizetői pénzből történő mentését.
Spanyol 10 éves kötvény hozam - marketwatch.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.