whos_among_us

2012. július 12., csütörtök

Weather Market

Kukorica árának alakulára [dollár-cent/véka] - marketwatch.com
Míg Észak-Amerika középső részén hatalams forróság és szárazság tombol és rendesen elintézte a gabonaféleségek termés kilátásait, addig Dél-Amerikában hatalmas esők okoznak galibát a kávé termelésnél.
Az amerikai gabona árak június közepe óta meredeken emelkednek. Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) tegnapi riportja drámai képet fest a becsült veszteségekről. Kukoricából például hektáronként 20 véka veszteséget projektált a szervezet, míg korábban az elemzők 12 véka hektáronkénti veszteséggel kalkuláltak. Ennek ellenére a kukorica áremelkedése az amerikai piac nyitását (és a megjelent USDA riportot) követően hatalmasat ugrott, majd megbicsaklott (egy profitrealizálás indult be - lásd az ábrát), majd az árfolyamot visszahúzták. Közben meterológusok némi esőt ígértek, de ennek mértéke és ténye egyenlőre kérdéses. Az Egyesült Államokban minden árutőzsdés és farmer szeme az égen van jelenleg. abban elemzői konszenzus van, hogy - profit realizálástól eltekintve - a fő gabonaféleségek (elsősorban a búza, a kukorica és a szója) árának emelkedése várható, mivel idén az U.S. középső részén igen komoly aszályos időjárás alakult ki, ami végsősoron komoly termés kiesést okozhat összeségében. Az aratások befejezéséig, a piac pedig csak becsülni tudja a veszteségeket. Az elemzői konszenzus szerint a gabona félék további drágulására kell számítani Észak-Amerikában.
A kávé (Arabica) is hatalamas emelkedésen van túl és további emelkedés várható, mivel a Brazíliában ilyenkor szokatlanul nagy és heves esőzések, szelek jelentősen hátráltatják a betakarítást. Lehetetlenné teszik a földek megközelítését, a gépi betakarítást, leverik a földre a termést. A farmerek a termés minőségének jelentős romlására is számítanak. Tegnap a kávé tekintetében is megindult egy profit realizását az amerikai kereskedési idő kezdetén, majd az árfolyamot visszahúzták. Összeségében az elemzői kar a kávé árának további emelkedésére számít. Nagy kérdés, hogy a brazíl termés mekkora része és milyen mértékben károsodott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.