whos_among_us

2012. augusztus 25., szombat

Az Apple javára döntött a bíróság

Lucy Koh,
english.chosun.com
Pénteken piac zárás után hírdették ki annak a 9 tagú kaliforniai bíróságnak a döntését, amely az Apple által tavaly a Samsung ellen indított szabadalmi per tárgyát vizsgálta. A Lucy Koh bírónő végül az Apple javára döntött és mintegy 1,05 milliárd dollár kártérítést ítélt meg az iPhone gyártója részére. A cég eredeti követelése ugyan 2,5 milliárd dollár volt, amit azonban túlzónak talált a bíróság, de az összeg így is jóval több, mint amire a Samsung számított.
2011-ben az Apple hét szabadalom sértés tárgyában indított pert. Jogi fronton azonban a Samsung sem tételnkedett és viszont öt szabadalom tekintetében jelentett be az Apple ellen sértést.
Az ítélet szerint az Apple által bejelentett hét szabadalom sértés jogos, míg a kóreai gyártó által jelzetteket a bíróság nem látta bizonyítottnak és azokat elutasította, de ereskedelmi tilalmat az Egyesült Államok területére nem lépetetett életbe az érintett termékek vonatkozásában.
Egy dél-kóreai bíróságnál indított szabadalmi perben is pénteken mondtak ítéletet Szöulban, de jóval az amerikai bírósági verdikt előtt. Az itt kihírdetett ítéletét lényegében helyt adott a Samsung szabadalmi bejelentésének, miszerint a másik fél jogtalanul használja a cég vezetéknélküli technológiáját. Továbbá a kóreai bíró kimondta azt is, hogy a Samsung nem sértette meg a per tárgyát képező felhasználói élmény elemek tekintetében az Aplle jogait. Egy tétel tekintetében azonban mégis elmarasztalta a kóreai óriást, így végül itt mind két fél részére korlátozott kártérítést ítélt a bíró. Nem utolsós sorban a kóreai piacról kitiltotta a per indítását megelőzően forgalomban lévő és a per tárgyában érintett típusokat (iPhone 3GS, iPhone 4, az első és második generációs iPad-eket, a Samsung Galaxy S, SII, Galaxy Tab és Galaxy Tab 10.1). Tehát a per alatt kijött legújabb típusokra nem vonatkozik a döntés.
A gigászi amerikai szabadalmi pert a szektor több szereplője is árgus szemekkel figyeli, mivel a döntés példa lehet más folyó és jövőben indított ügyekben is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.