whos_among_us

2012. augusztus 16., csütörtök

Emelkedő amerikai olajár

Ma este közép-európai idő szerint negyed kilenckor $95,63-on tetőzött az amerikai könnyűolaj ára, mely május 11.-én járt utoljára ilyen magasan. Ez $1,27-os napon belüli emelkedés, ami +1,4%-nak felel meg.
Az ár ilyen növekedéséhez több ok egyszerre vezetett: egyfelől ma a dollár gyengült a világ más nagy devizáiból képzett kosárhoz képest (dollár index), másfelől a befektetők további súlyosbodást éreztek a közelkeleti helyzetben, miután Libanonban elraboltak néhány szír, egy török és egy szaudi férfit a fiával ami után a szaudi követ és más Öböl menti országok azonnal az ország elhagyására szólították fel polgáraikat. Szintén jót tett a WTI áremelkedésének a ma kijött amerikai makro adatok kapcsán eluralkodott piaci vélemény, miszerint a gyenge adatok csak egy újabb lökést adhatnak a QE3 elindításához. (Mint ismert hamarosan sorkerül az jegybankárok éves Jackson Hole-ban tartandó közgyűlésére augusztus végén. Korábban Ben Bernanke ezen a rendezvényen jelentette be a QE1-et.).
Elemzői vélemények szerint az olaj tartós drágulására a jelenlegi nemzetközi gazdasági helyzetben nem lehet számítani, hiszen a kereslet jelentős visszaesése figyelhető meg a világ minden táján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.