whos_among_us

2012. augusztus 1., szerda

Földgáz

Az árupiacokat követők tudják, hogy az észak amerikai földgáz árában komoly story van. Az április közepi ár mélypont több mint kétszeresére nőtt az elmúlt hetek alatt két hullámban. A piaci áremelkedés mögött a megemelkedett kereslet áll: az Egyesült Államokat idén nyáron súlytó hatalmas hőség ellen az amerikaiak extra légkondícionáló kapacitásokkal védekeznek. Az ehhez szükséges megnövekedett áramfogyasztást pedig a gázturbinás kis és közepes erőművek szolgáltatják. Az ország áram szükségletének kb harmadát fedezik összességében földgázból. 
Sokan teszik fel a kérdést, meddig tarthat az emelkedés?!
A marketwatch.com cikke esetleg bekövetkező esésre figyelmeztet.
Az esés két fundamentális okra is visszavezethető a cikk szerint: egyfelől a 3 dollár feletti ár szinteken sok erőműben egyre inkább megéri átállni szén tüzelésre, másfelől a gabonáknál látott weather market tényező, azaz az a forróságtól függő ár, itt is megjelenik. Ha csökken a forróság mértéke (egy tegnapi cikk szerint egyenlőre nem csökken), gyors ütemben csökkenhetnek az árak. 
Elemzők emlékeztetnek rá, hogy a relatíve enyhébb idei tél miatt a gáztározókban rendkívül nagy mennyiségű földgáz halmozódott fel, amire nem volt kereslet, ennek hatására az ár áprilisra történelmi mélypontra esett. A száraz, meleg idővel indult meg az erőművi kereslet és indultak meg a spekulatív vásárlások a termékkel kapcsolatban, mely rövid idő alatt 68%-os árermelkedést hozott. Ezzel együtt is van még bőven hely a gáz árának emelkedésére.
Az USA földgáz felhasználása, 2009 - geology.com
A földgáz árának ázsiai és észak-amerikai ára közötti tetemes különbséget (~16$ vs ~3$) a gáz nehézkes szállíthatósága okozza. Ti. csepfolyósítani kell és tankerekkel ázsiába szállítani, ami igen tetemes plusz költséggel jár. A földgázzal rendszeresen kereskedő befektetőknek érdemes elolvasni a dailyfinance.com-on megjelent összefoglalót a témában.

A Blogger a földgázt jelenleg tartásra, kisebb mértékű gyarapításra ajánlja az árak és az időjárás figyelemmelkísérése mellett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.