whos_among_us

2012. augusztus 9., csütörtök

Lehetsz nyugdíjas Ausztriában is

Egy baráti beszélgetés során hallottam, hogy egy már nyugdíjas házaspár pár hónapja eladta magyar ingatlanját és vásárolt egy kis házat magának Ausztriában, közel a határhoz. A barátom szerint az eset nem egyedi. Többen is döntenek hasonlóan a szebb, jobb fizikai és a nyugodtabb társadalmi környezet, a jobb orvosi és szociális ellátás okán. Sajnos a hazai szociális és egészségügyi ellátórendszer olyan mértékben és sebességgel rombolódott és bomlik le, ami akár sok évvel is megrövidítheti az idősebb korosztály életét és ronthatja életminőségét.
Annak természetesen jogi akadálya nincs, hogy valaki Mo.-ról Ausztriába költözzön és ott éljen (akár nyugdíjasként). Az ONYF a világ bármely részére megküldi a hazai nyugdíjunkat. Ausztriában és az Únió más országaiban pedig megkaphatja az áttelepült a helyi egészségügyi ellátást. Az Európai Bizottság web oldala szerint:
"Ha Ön nem részesül nyugdíjban vagy bármilyen egyéb jövedelemben abban az országban, ahol él, két helyzet lehetséges:
  • egy másik uniós ország folyósít nyugdíjat Önnek; ez esetben a nyugdíját folyósító ország egészségbiztosítási rendszeréhez tartozik;
  • egynél több uniós ország folyósít nyugdíjat Önnek; ez esetben annak az országnak az egészségbiztosítási rendszeréhez tartozik, ahol a leghosszabb ideig volt biztosított.
Mindkét esetben kérelmezni kell az egészségügyi ellátásra való jogosultság igazolását annak az országnak az egészségbiztosítási hatóságánál, amelynek az egészségbiztosítási rendszeréhez a kérelmező tartozik.
Ez az igazolás teljes körű jogosultságot biztosít Önnek az egészségügyi ellátáshoz a lakóhelye szerinti országban. Az igazolást Önnek be kell nyújtania a lakóhelye szerinti ország egészségbiztosítási hatóságához."
Ugyanezen oldalról megtudhatjuk azt is, hogy a teljeskörű magyar egészségbiztosítási jogviszonyunk is megmarad ezzel párhuzamosan.
Ezen felül Ausztriában van egy ún. minimál nyugdíj (mely egyénenként 2011-ben 783 euró, pároknak 1175 euró volt), amire - ha nem éri el a kitelepülő nyugdíjas otthonról hozott nyugdíja ezt az összeget - kérheti nyugdíjának kiegészítését. A ennek feltétele az igazolt ausztriai lakhely. A kiegészítés azonban nem automatikus, hanem az erre jogosult oszták hatóságnál kell kérvényezni, mely dönt annak jogosságáról. 
Fontos tudni még, hogy ha egy nyugdíjas három hónapnál hosszabb ideig más tagállamban kíván tartózkodni, és igénybe szeretné venni az ottani ellátó rendszereket, igazolnia kell, hogy olyan összegű ellátással, vagyonnal, illetve egyéb jövedelemmel rendelkezik, amely biztosítja, hogy nem szorul az új lakóhelyül választott másik tagállam szociális ellátására. Ez az elv biztosítja az Únióban az ún nyugdíj túrizmus elkerülését.
A fent említett törénet pedig nagyon elgondolkodtatott: a fiatalok magas elvándorlási hajlandósága mellett, az idősebbek között is szép számmal akadhatnak elvádorlók vagy legalábbis ezt szándékozók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.