whos_among_us

2012. szeptember 13., csütörtök

Apple iPhone 5

iPhone 5, iPhone 4S, iPhone 4 - pic linked from apple.com
Az Apple a szokásos titkolódzása meg is volt meg nem is az új készülék bejelentését illetően. Egyfelől a hivatalos meghívón nem szerepelt, hogy pontosan mire is érkeznek az újságírók, másfelől mindenki tudta, hogy az iPhone 5 debütálását jelentik be. A kiszivárogataás a funkciók és dizájn tekintetében is működött. Hisz a blogok és a sajtó előre megírta a 4"-es kijelzőt, a vékonyabb kivitelt és az új fajta töltő csatlakozóról is lehetett olvasni. A tegnapi bejelentés tehát az Apple rajongóknak sok újdonságot látszólag nem jelentett. Azonban az új funkciók így együtt és a végleges formájában bemutatva igencsak összefuttatta a nyálat a törzsközönség szájában.
A cég részvényeinek árfolyama a nap végi kereskedésben $671,2-on zárta a napot, ami némi erősödés a megelőző órákban tapasztalt eséshez képest, de a papír így sem érte el a hétfő reggeli all-time-high csúcsot ($683,29), ami már rendesen megközelítette a sokat citált lélektani $700-os árfolyam szintet.
Mivel az Apple kereskedelmi termékei forgalmának 52%-a, de profitjának több mint 70%-a származik az iPhone-ból, így vitálisak a cég számára a következő napok. Az iPhone 5 eladása az Egyesült Államokban szeptember 21.-én indul, de előjegyzéseket már vesznek fel.Évvégéig a világ több mint 100 országában indul el a készülék értékesítése, elsősorban a helyi mobil cégek csatornáin keresztül.
A paic kiemelten fog figyelni már az előjegyzésre felvett termékek számára és szeptember 21.-től az értékesítési számokra. Az elemzői konszenzus az, hogy az első 10 millió iPhone 5 értékesítését szeptember végéig fogja teljesíteni az Apple. (hogy lássuk mekkora is ez az értékesítési tempó: a Samsungnak az első 10 millió Galaxy SIII értékesítéséhez 50 napra volt szüksége!!)
A készülék két színben (fekete és fehér) és három féle tárolási kapacitással lesz elérhető (16Gb, 32Gb, 64Gb). Az árak ennek megfelelően: $199 16Gb, $299 32Gb, $399 64Gb. Ezzel párhuzamosan a még mindíg igen "kapós" 4S 16Gb készülék árát $99-ra vittel e az Apple. Ami pedig szintén érdekes, hogy az iPhone 4 8Gb-ot pedig ingyen adja (a cég honlapja szerint). Az új árazás feltehetően azok kedvét is meghozhatja az Apple készülékekhez, akiknek a 200 dolláros kezdő ár túl drága egy telefonra, de 100 dolcsit még áldoznak egy még mindíg igen hightec és nagyon sokat tudó 4S készülékért, ami ugyan az 5-ös készüléknek konkurencia, de az üzlet így is az Apple értékesítését emeli a konkurensek helyett.
Az elemzők egyenlőre bizakodók. Többek szerint, ha a cég tudja hozni az igen magas paici elvárásokat, az árfolyam évvégére vagy jövő év januárjára bőven 800 dollár fölé kerülhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.