whos_among_us

2012. szeptember 7., péntek

Energiatermelés - Thórium erőművet épít India

Hétvégére tekintettel egy érdekes téma, amiről gyakran lehet olvasni az utóbbi időben. A gazdasággal kapcsolatos összefüggését sem kell különösebben magyarázni. 

A thórium alapú erőmű nem új találmány. Az ilyen reaktorok koncepcióját Wigner Jenő és munkatársai dolgozták ki az 1960-as években. A tudósok régóta ezt az elemet favorizálják az uránnal szemben, azonban - főleg a hidegháborús időben - a kormányok az urán alapú reaktorok mellett voltak, mivel ezek melléktermékét, a plutóniumot lehetett atomfegyver alapanyagául használni. 
Néhány szempont:
  • Uránból sokkal kevesebb készlet van a Földön, mint thóriumból; - a thórium készleteink - mai szemmel - kimeríthetetlenek;
  • Adott mennyiségű energia előállításához thóriumból lényegesen kevesebbre van szükség;
  • Adott mennyiségű energia előállítása olcsóbb thóriumból, mint uránból;
  • Sokkal több szennyező és veszélyes anyag marad vissza az urános reaktorok termelése kapcsán;
  • A thóriumos erőművek esetén nem fordulhat elő reaktor leolvadás, tehát biztosnságosabbak;
  • A thóriumos erőművek nem használhatóak atom fegyverek alapanyag gyártására és így olyan országok is építhetnének bellük, melyek esetében a nagy(obb)hatalmak urános reaktorok építéséről hallani sem akarnak;
  • Nem meglepő módon a hadiipari és bizonyos politikai lobbik az urános reaktorok mellett teszik le a voksot, hosszú ideje, a saját szempontjaik okán.
India nem rég úgy döntött, hogy egy viszonylag kis kapacitású thóriumos erőművet megépít, aminek kapcsán tapasztalatokat szerezhet. Korábban az Egyesült Államokban és Kínában is épült thóriumos reaktor hasonló okból.

A Blogger ajálja minden olvasójának a cikket, ami ezen a linken érhető el!

Az egyes reaktor típusok összehasonlítása - nextbigfuture.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.