whos_among_us

2012. szeptember 21., péntek

Hangulati indexek a héten

A havonta megjelenő német ZEW index a egyik, melyet a piac árgus szemmel figyel. Az indexet a Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH (ZEW) (Mannheim) kutató intézet bocsátja ki havonta 350 piaci elemző megkérdezésének eredményével. Az index az egyik vezető európai piaci hangulati index.
A héten publikált ZEW index javuló szentimentet tükröz. A korábbi -25,5-ös szintről -18,2-re emelkedett, melyet a piac pozitívan értékelt.

Kínai beszerzési manager index: A HSBC bank által jegyzett kínai purchasing managers index (PMI) az ázsiai óriás gazdasággal kapcsolatos szentiment index, melyet 420 gyártó cég beszerzési vezetőjének szeptember 12 és 18 között történt megkérdezéséből állítják elő. Az index 0 és 100 között értelmezett. 50 pont felett beszélünk egyértelműen optimista hangulatról, míg alatta inkább peszimistáról. A szeptemberi index 47,8-ra nőtt a megelőző hónap 47,6-os értékéről, mely enyhe javulást tükröz. Azonban sok közgazdász úgy gondolja, hogy ugyan a kínai gazdaság lassulása nem állt meg, de a lassulás üteme  csökkenhet.

A Markit kutatóintézet által több mint 5000 európai vállalkozás válaszait feldolgozó európai PMI szeptemberi értéke az elmúlt 3 év legrosszabbjára sikerült: 45,9 pontra sűlyedt a júliusi 46,3-ról. A skála itt is 0-100 közötti. Az elemzők a PMI indexekből az egyes gazdaságok GDP lassulására is következtetnek.
A legnagyobb problémát az index sűlyedésében a francia rész index hatalmas zakója okozta: a kompozit  érték 44,1 lett az augusztusi 48-as szintről. A német index viszont komolyan emelkedett 49,7-re az augusztusi 47-es értékről, ami az összesített indexet felfelé húzta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.