whos_among_us

2012. szeptember 25., kedd

iPhone 5 - Problémák

Sok a hiba az iOS 6 új térkép szoftverében - cultofmac.com
Tegnap $686,9-on zárt a cupertino-i cég papírjainak árfolyama, ami a pénteki $705 feletti árfolyam után mindenképp "visszalépés". Az okok között elsősorban az Apple termelési láncának gyengeségeit kell említenünk. A cég az első hétvégén 5 millió darab iPhone 5-öst értékesített, míg az elemzők egy része legalább 6 millió darabot várt. Az elmaradás oka, természetesen nem az érdeklődés hiánya, hanem hogy a cég nem képes az iPhone 5-ösből elegendő mennyiséget az értékesítési csatornákba teríteni, amiért - a hírek szerint - elsősorban a vállalat összeszerelő, gyártó beszállítója, a FoxConn tehető felelőssé, melynek egyik legnagyobb kínai gyártó részlege (79 000 munkást foglalkoztat), ahol a készülékek összeszerelése folyik, kénytelen volt leállni, miután súlyos összecsapások történtek a gyári munkások és a gyár biztonságáért felelős hatóságok között. Maga a gyártó sor is megségült.
Mivel a baj nem jár egyedül, az iPhone 5 értékesítését némileg tovább rontja az a tény, hogy az Apple a megszokott Google Maps helyett az iOS 6-ba a saját (TomTom által készített) térkép szoftverét rakta, amely a jelentések szerint helyenként a használhatatlanságig pontatlan: településeket tavakra, tengerekre vagy sok kilóméterrel arrébb helyez, másokat eltüntet. A Google maps-ban megszokott légi fotók pedig ez esetben a feldolgozásuk, összeillesztésük pontatlansága miatt sok helyen zavaróak, használhatatlanok. A blogok szerint többen emiatt halogatják a vásárlást, míg a kialakult helyzetet valamilyen módon az Apple és a Google meg nem oldja.
Ha esetleg mindez még nem lenne elég, a céget az új töltő kereskedelmi hiánya is súlytja: a gyártók szerint a Lightening névre keresztelt töltő sokkal összetettebb darab elődjénél aminek volumen gyártására csak részben tudott felkészülni a FoxLink és a FoxConn.
A kialakult helyzetttől függetlenül a Blogger és az Apple piacát figyelő elemzők java része az AAPL-t továbbra is vételre javasolja. A cég korábban is ügyelt  arra, hogy a high-end Apple image-et súlyosan veszélyeztető "ügyeket" gyorsan megoldja. A kialakult olcsóbb ár pedig akár jó alakalom lehet a részvény vásárlásra. A Deutsche Bank épp pár napja adott a papírra $850-os célárat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.