whos_among_us

2012. szeptember 9., vasárnap

Legolcsóbb bankszámlák - Penzcentrum.hu

A Pénzcentrum.hu utánajárt, hogy a 10 legnagyobb magyar kereskedelmi bank esetében mennyibe kerül a bankszámla fenntartása egy havi nettó 90e Ft-os jövedelem jóváírású ügyfélnél. (kb hazai átlag jövedelem)
A cikkben szereplő peremfeltételek esetén az FHB Bank és a Raiffeisen Bank kínálja a legjobb feltételeket.
A költségeket befolyásolja jelentősen, hogy kér-e az ügyfél sms értesítést a terhelések esetén, továbbá az is, hogy mennyire tudja a számlavezető bank saját autómatáit hasznlni pénzfelvételhez az ügyfél. A számlavezető bank választásánál a lakó vagy munkahelyhez közeli fiók illetve bankautómata mellett fontos szempont lehet még az első évet követő költségek és a folyószámlán lekötetlen pénz kamata.
A bankfiókok és bank autómaták terén még mindíg messze az OTP ügyfelei járnak a legjobban.

Blogger kiegészítései és megjegyzései a cikk kapcsán:
1.) A legkisebb jövedelműek is hozzájuthatnak valóban olcsón számlához, melyhez magán a számlvazetésen túl pl. bankkártyás szolgáltatás is tartozik. Tehát pusztán mítosznak tűnik, hogy nem lehet idehaza olcsón bankolni! (Igaz, ez esetben bizonyos "kényelmetlenségeket" esetleg fel kell vállalnunk.) Érdekes lenne más országokban is megvizsgálni a számlavezetési költségeket, hogy látható legyen a hazai költségek mennyire drágák vagy olcsók. (Nyilván figyelembe kell venni valamilyen indexálás mellett az adott ország banki szolgáltatásainak fejlettségét és gazdaságát.)
2.) A cikk nem foglalkozik az életet kényelmessé tevő telefonos és internetes bankoláshoz kapcsolódó szolgáltatásokkal, ami véleményem szerint igen csak mérvadó egy mai bank és számla választás esetén (költségei, egyszerű, könnyen hozzáférhető, de megbízható volta, stb)
3.) Igazán üdvözítő lenne, ha a bankok a magasabb jövedelműek részére ajánlott csomagjainak automatikusan része lenne (és legalább egy időre ingyenesen, hogy mindenki kipróbálhassa) az értékpapír számla, ahol az ügyfelek kedvükre vásárolhatnának legalább a kereskedelmi bankok saját pénzpiaci alapjaiból ingyen vagy nagyon kedvezményesen.
Aki már tudja mire jó az értékpapír számla az pedig figyeljen rá, hogy a banknál részére milyen értékpapírok érhetőek el: összességében tehát, hogy megfelel-e az adott lakossági csomaghoz kínált értékpapír választék.
4.) Akciós kamatok: nagyon sok ügyfél választ számlavezető bankot az éppen futó "legjobb" akciós kamat alapján, ami gyakran becsapós, hiszen az akció lejárata után esetleg a költségek nagyobbak vagy más feltételek rosszak és összeségében járhatunk pórul is, ezért a Blogger az ilyen választások esetén tripla körültekintést javasol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.