whos_among_us

2012. szeptember 13., csütörtök

QE3 elindítva!

Ben Bernanke - nydailynews.com
Ben Bernanke Jackson Hole-ban már utalt rá, hogy a FED kész újabb lazításra megfelelő piaci körülmények esetén. Az eheti két napos FOMC ülés végén tartott sajtótájékoztatón bejelentett QE3 ezzel együtt nagy meglepetés! Az elemzők többsége Bernanke korábbi jelzését a jegybankárok éves tanácskozásán egyfajta verbális easingnek, a befektetői hangulat előkészítésének tartotta. Sok elemző az elnökválasztás előtt nem tartotta esélyesnek a FED ilyen lépését. Külön érdekessége a döntésnek, hogy a bizottság 11:1 arányban, tehát szinte teljes egyetértésben, szavazta meg a programot.
A döntés értelmében az időben nyitott programban havi 40 milliárd dollár értékben vásárol jelzálog kötvényeket az amerikai jegybank szerepét betöltő FED. A Bank folyamatosan értékeli a helyzetet.
A jegybankárok döntöttek arról is, hogy az amerikai jegybanki kamatpálya változását 2015 közepéig várhatóan nem változtatják meg. (A korábbi cél 2014 volt a kamat nulla % körüli szinten tartására.)
A munkanélküliségről szólva Bernanke elmondta, hogy az előrejelzésük szerint 2014-re érheti el az amerikai munkanélküliségi ráta a 7%-ot (augusztusban 8,1%-volt), de ez az érték 2015-től stabilan 7% alatt maradhat.
A bejelentés hatására az amerikai tőzsdeindexek és a nemesfémek és a kőolaj árfolyama megugrottak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.