whos_among_us

2012. szeptember 19., szerda

Szabadesésbe kapcsolt az olaj ára

WTI árfolyama az elmúlt 5 kereskedési napon - forexpros.com
Múlt hét végén az amerikai könnyű olaj (WTI) ára átlépte a mágikus 100 dolláros határt egy rövid pillanatra, majd ereszkedni kezdett. Az ereszkedő trend azóta nem, hogy nem tört meg, hanem a mai amerikai készletadatok hatására zuhanásba kezdett az ár.
Az elmúlt héten a bejelentett amerikai mennyiségi lazítás és a gyengülő dollár hatására a befektetők az árupiacok felé fordultak. Elsősorban a nemesfémek ára ugrott meg nagy mértékben, de az olaj ára is felfelé indult. A folyamatot az olaj esetében segítették a kínálati oldal geopolitikai hatások miatti szűkülésére vonatkozó félelmek.
A hangulat a héten fordult és egyre inkább uralkodóvá válltak a növekedési félelmek. Az olaj esetében egyre másra jelentek meg a szaksajtóban a túl magas árakra figyelmeztető cikkek. Ráadásul a magas olajárak nem kedveznek a növekedési problémákkal küzdő nagy országok gazdaságának sem, így a tartós növekedés beindulásában érdekelt olaj termelőországok, köztük a szaudiak, jelezték ma, hogy jelentős mennyiséggel növelik a kitermelt és piacradobott olaj mennyiségét. Az olaj árának a végső döfést a szokásos szerdai amerikai készlet adatok kora délutáni publikálása adta, melyből kiderült, hogy az amerikai készletek a várt 2,5 millió hordós növekedés helyett 8,5 millióval növekedtek! A befektetőkben tovább fokozódott a világgazdaság növekedésével, pontosabban a növekedés gyors lassulásával kapcsolatos félelem, ami a mélybe taszította az olaj árát.
A WTI-t jelenleg $91,94-on kereskedik a NY-i tőzsdén a délelőtti $96,3-hoz képest, de az árfolyam $91,7 alatt is járt. Elemzők az árfolyam további ereszkedésére számítanak. Az ár irányának megfordulását okozhatják tovább fokozódó közelkeleti problémák, egy esetleges izraeli támadás, kiugróan jó amerkiaki vagy kínai makróadat. Vagy a kínálati oldal valmilyen radikális szűkülése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.