whos_among_us

2012. szeptember 26., szerda

Vágni vagy nem vágni?

A héten a Monetáris Tanács újra kamatot vágott. A 25 bp-os csökkentést követően a jegybanki alapkamat 6,5%-ra csökkent. Így a hosszabb ideje 7%-os kamatláb két hét alatt 50 bp-ot tudott mérséklődni. Mind a két vágás esetében a Tanács külsős tagjainak csökkentésre történő együtt szavazása hozta az eredményt. A belsős tagok kivétel nélkül a kamat tartására voksoltak mind két esetben.
A döntéseket követően a forint árfolyama alig változott, ami sokakat meglepett, mások pedig pont erre számítottak.
A piaci elemzők elsősorban a Tanács két tábora között feszülő és kiélesedő ellentétet emelik ki. Míg a belsős tagok és az MNB elemző stábja elsősorban az infláció elleni védelmet tartják a legfontosabbank (klasszikus jegybanki funkció) és ezt állítják döntésüknél a középpontban, addig a külsős tagok inkább a kamat vágáson keresztül megvalósuló államadósság csökkentést.
Közgazdászok arra is felhívják a figyelmet, hogy a kettő között nem feltétlenül feszül ellentét. Tehát a jegybanki kamat csökkentésével nem feltétlenül nő az infláció. A rossz piaci kamat környezet miatt pedig a lecsökkentett kamat is lehet még "elég jó" a carry trade-ezőknek. Az állampapír piacon a hozamok aukción alakulnak ki, de a tapasztalat szerint a jegybanki kamat csökkentéseknek általában van hatása az aukciókon kialakuló hozamokra is. A Tanács döntésétől tehát az állampapír piacon az ország által kifizetett kamat csökkenését várják.
A Blogger véleménye: a jegybanki döntés csökkenti a megtakarítások reálértékének megtartási lehetőségét. Az infláció, főleg a megtakarítással rendelkezőknél, pedig akár nagyobb is, mint az így kialakuló 6,5%-os kamat. Sajnos nem értek egyet azokkal, akik szerint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, az energia hordozók drágulása megállna jövőre. Pont fordítva gondolom. Mindamellett természetesen szükség van az államadósság csökkentésére, de ezt elsősorban nem a jegybanki kamat politikán keresztül kellene elérni, hanem átlátható és kiszámítható kormányzati gazdaságpolitikával és olcsó IMF hitellel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.