whos_among_us

2012. november 11., vasárnap

Apple buy low

Az Apple árfolyama 2012-ben - fool.com
Az elmúlt két hónapban az Apple részvényeinek árfolyama $705-os all time high csúcsról nagy ütemben leereszkedett a héten az $533,72-os mélypontra, ami megközelítőleg 23%-os árcsökkentést jelent. Elemzők arra hivják fel a figyelmet, hogy ezeken az árszinteken a cég papírjai már nagyon olcsónak számítanak. (P/E alapon a részvények olcsóbbak a Microsoft-nál és a Google-nél.) Az Apple ősszel a termék portfoliójának jelentős részét megújította. A iPhone 5, a iPad Mini és iPad 4 piacrakerült, az iMac megújult, a legjobban keresett Apple notebook, a MacBook Pro sport retina kijelzőt kapott. A cég komoly változásokat követően kezdett bele a piaci szempontból "leghúzósabb" és így piaci szempontból legjobban figyelt negyedik negyedévbe.
 Piaci szempontból további pozitívum, hogy a cég a felsővezetésének egy részét elküldték, mások esetében a felelősségi köröket átrendezték. A cégtől távozott Scott Forstall az iOS fejlesztési csapat főnöke és John Browett a kiskereskedelemért felelős alelnök. Négy másik alelnök felelősségi körét pedig átrendezték.
A papír esése - biztos minden olvasó emlékszik rá - az iPhone 5 gyenge első hétvégés eredményeivel indult. Az elemzők egy része 8 millió darabos forgalmat remélt, míg a cég "pusztán" 5 milliós eladást produkált az első három napon. A probléma oka, hogy a technikai gigász egyik legfontosabb kínai beszállítója, a FoxConn összeszerelési nehézségekkel kűzd a kezdetek óta, ami hátráltatja a megfelelő mennyiségű és minőségű termék előállítását. Sajnos a probléma azóta sem oldódott meg. A beszállító vezetője azt nyilatkozta, hogy az eddigi Apple telefonkészülékek közül ezt a legnehezebb a megfelelő minőségben összeszerelni, ami a tervezés egy hiányosságára utal.

Ezzel együtt is az elemzők további esésre már nem számítanak. Az irány inkább felfelé néz ki.

A Blogge egyetért azzal a piaci véleménnyel, hogy az iPhone gyártójának részvényei a jelenlegi árszinteken ($546,73-on zárt pénteken az árfolyam) olcsók. Az Apple részvények ára - kedvező nemzetközi, illetve amerikai piaci körülmények mellett - akár már december közepe előtt visszatérhet a $600 fölötti tartományokba. A mostani szinteken tehát jó beszállót látok a papírba! A jelenlegi szinteken az AAPL egyszerűen túl olcsó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.