whos_among_us

2012. november 7., szerda

Kamatvágások, fellendülési álmok - Zsiday Viktor jegyzete

A hazai közgazdász és befektetési guru Zsiday Viktor tegnapi blog bejegyzésében további kamatcsökkentést, EUR-ba fektetők nyereségét, az EUR alapú hazai vállalati kötvények nyertes voltát, a deviza alapú állampapír hozamok 2-3%-ra csökkenését és összességében pozitív hazai gazdasági folyamatokat vízionál meglehetősen optimista hangulatban.

Blogger véleménye: A világ nagy jegybankjai öntik a pénzt a piacokra. Ezek keresik a helyüket. Jut belőlük sok felé, de leginkább a "biztonságos" országok devizáiba és államkötvényeibe került a javuk. Mivel a világgazdaságban az "óriás pánik" hangulat csillapodott, így a svájci, japán, amerikai és német állampapírokban felhalmozott pénzek egy része elkezdett kockázatosabb piacok felé (pl. Magyarország) mozogni és ebbe a folyamatba "belefér" bőven az extra magas hazai alapkamat némi visszavágása. A forró pénzek ettől még mozogni fognak a magyar állampapírok irányába.
Fontos, hogy ez a mozgás azonban nem tarthat örökké! Több reális lehetőség hatására is megállhat ez a beáramlás és - esete függvényében - valamilyen ütemű kiáramlás indulhat meg.
Ilyen esetek lehetnek: a nagy jegybankok csökkentik a "pénznyomtatás" ütemét; az EU-ban valamilyen okból újra fokozódik a gazdasági feszültség (pl. Görögország sorsa továbbra is kérdéses, Németország választásokra készül, közös bankfelügyelet felállításának sikeressége, stb.). Ezeken kívül is lehet oka még bőven a tőkének a hátraarcra a kockázatosabb piacokról (pl. kínai gazdasági problémák, iráni nukleáris probléma). Ezen esetekben az ország csődkockázati mutatója (CDS) várhatóan meredeken megugorhat.
Az IMF megállapodás hiányában azonban a Kormány nem tehet más, mint a sokkal kockázatosabb, de politikailag számára vállalhatóbb kamatcsökkentési út. Ha (!) az említett tendenciák nem változnak, akár be is jöhet (egy ideig) ez a fajta "hitel olcsóbbítás", de igen komoly a kockázat!
A fent belinkelt cikket ajánlom minden olvasóm figyelmébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.