whos_among_us

2012. november 22., csütörtök

Pénzügyi tranzakciós illeték

 
Raiffeisen Bank 2009-ben futott tv reklámja

A Parlament november 13.-án fogadta el azt a törvényt, mely alapján a pénzintézeteknek meghatározott tranzakciók után 0,2% ún. tranzakciós illetéket kell megfizetniük a költségvetés részére. A készpénz felvétel még ennél is drágább lesz, mert 0,3%, legfeljebb 6000 Ft terheli majd januártól. A különadókkal terhelt és számos bedőlt hitel miatt, valamint az állami végtörlesztések kapcsán jelentős veszteségeket leírni kényszerűlt bankok természetesen tovább hárítják valamilyen módon minden esetben ügyfeleikre ezt az állami sarcot. A bankok zöme valamilyen módon a tarifacsomagok árába, a készpénzfelvételi díjakba, sőt az eddig mindenhol ingyenes bankkártyás fizetéseken megjelenő díjakba csomagolja az adott tranzakción megjelenő költségét.
Bár az új illeték, "sárgacsekk adó" néven vonult be a köztudatba, a jelenlegi tudásunk szerint, a Magyar Posta úgy döntött - a rendszerint különféle rezsi költségek feladásakor használt - ún. sárgacsekken történő készpénzes tranzakció okán nem fog plusz pénzt kérni, az őt terhelő adót befizeti a költségvetésbe. Itt tehát ismét azok kerülnek előnybe akik részesei valamilyen módon a bankokon rendszerint keresztül nem folyó, szürke vagy fekete gazdaság kifizetéseiben és amelyből ezáltal ténylegesen ingyen fizetik költségeiket. A kormány ezzel a korszerű fizetési formák támogatása helyett, jelentős lépést tett újra a "hasitasi bankolás" újra honosításának irányába.
A Kiszámoló Blog tett közzé nem rég egy írást, melyben részletes adatokat közöl azok számára, akik gondolkodnak rajta, hogy a pénzügyi forgalmukat vagy annak egy jelentős részét jövőre Szlovákiában bonyolítják le (akár forint alapon) lényegesen olcsóbban, mintha idehaza tennék.
A cikket ajánlom, minden érdeklődő olvasómnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.