whos_among_us

2012. november 16., péntek

Trendek a piacon

Hu Csin-Tao az utódjával, Hszi Csin-Pinggel - origo.hu
A világ piacai a héten inkább dél felé tartottak. Bár 4 rossz nap után az amerikai részvények árfolyama ma felfelé indult.
Gyors összefoglaló, mi minden mozgatta, mozgatja a befektetőket az elmúlt és jó részt a soron következő napokban.

Fiscal Cliff: az Egyesült Államok eladósodottsága hatalmas méreteket ölt és folyamatosan, nagy ütemben nő. Az elemzői konszenzus szerint az adósság nagysága még év vége előtt elérheti azt a szintet (Debt ceiling), ami automatikus lépéseket indukál a gazdaságpolitikában a még korábban meghozott törvények értelmében. Ennek lényege, hogy közel 20%-os adóemelést kell életbeléptetni, mely javarészt a vállalati szektort érinti (osztalék adó formájában). Ha ez bekövetkezik, az jelentősen ronthatja a vállalatok (elsősorban a nagy vállalatok) profitabilitását, ami automatikusan a részvények árának - akár komolyabb mértékű - csökkenését okozhatja. Az ettől való félelmek jelentősen hozzátettek a heti piaci esésekhez. 
A megoldást az elnökválasztásokon túlesett amerikai gazdaság számára nem lehet más, mit hogy a pártok megegyeznek egymással, hol és milyen mértékben változtassanak a költségvetésen (bevétel, kiadás).
A Kongresszusi képviselők és Obama elnök mai tárgyalása "konstruktív"volt. A hír hatására a vezető amerikai indexek pluszba fordultak és pluszban zárták a hét utlsó kereskedési napját.

Görög csőd:  A helléneknél (ma) pénteken jár le 5 milliárd € kincstárjegy, melynek kifizetéséhez már kell a nemzetközi szervezetek pénze. A szervezetek szerdára lényegében megállapodtak az újabb görög mentőcsomagban. Ennek hatására az EUR emelkedni tudott csütörtökig, majd esésnek indult. Egy  mai hír szerint a német jegybank elnöke elkerülhetetlennek tartja, hogy a görögök adósságát lényegében teljesen leírják. 
Görögország csődje rendszeresen riogatja a befektetőket. Az álláspontok egyenlőre nem tiszták: az látszik, hogy az ország lényegében képtelen lesz magától visszafizetni a még le nem írt adósságot és a társadalom sem visel már el több megszorítást, ezért a görögök adósságát előbb utóbb vagy el kell engedni (vagy nagy részt el kell engedni (egy nagy veszteség leírás már volt) - a megmaradt adósságot is) vagy hagyni kell becsődöltetni az országot és ki kell léptetni az EUR zónából. A pénz mind két esetben elveszik, de az első eset mégis több előnyt adhat minden félnek.
A befektetők attól tartanak, hogy ha a nemzetközi szervezetek esetleg "elengednék Görögország kezét", az sok kérdést vetne fel a többi eladósodott ország válságának kezelésével és az EU egybentartásával kapcsolatban, aminek hatalmas makrogazdasági hatása lehetne és földrengé szerűen megrázná a piacokat.
A kifizetett újabb jelentős görög adós segély EUR erősítő hatású.

Közel-Kelet: izzik a levegő a térségben. A korábbi Izrael-Irán feszültség és a folyó szír belháború mellé a héten a Hamasz-Izrael rakéta konfliktus is felsorakozott. Izrael vélhetőleg szárazföldi hadműveletekre készül a légicsapásokat követően. Az egyiptomi elnök ma villámlátogatásra érkezett a Gázai övezetbe és ott Hamasz vezetőkkel találkozott. Az új egyiptomi elnök támogató szavakal méltatta a Hamaszt, melyet a nyugati hatalmak egyértelműen terror szervezetnek tartanak. A jelenség egy akár újabb Izrael-Egyiptom konfliktust vetíthet előre. Egy további mai hír szerint nyugtalanság van Jordániában is, ahol a lakosok hatalmas tüntetéseken követelik a király távozását a hatalomból. 
A jelenségnek összességében főleg az olaj és nemesfémek árának emelkedésére és a dollár gyengülésének irányában hathatnak. A részvény indexekre áttételesen lehet hatásuk.

Kína csütörtökön megválasztotta a kormányzó kommunista párt új vezetését és a párt új főtitkárát, aki egyben a hadsereget "parancsnokló" katonai tanácsnak is az elnöke. Hszi Csi-Ping mellett a pártot és az országot ténylegesen irányító politikai bizottság összetétele is lényegében teljesen kicserélődött. Az új vezetés gazdaságpolitikájáról sok mindent még nem lehet tudni, de a legtöbb elemző nyitottabb gazdaságot és nyitottabb belpolitikai légkört vár, magasabb belső fogyasztással, a jüan szerepének felértékelődésével és a belső cenzúra legalább részleges eltörlésével.
A kínai gazdasági teljesítmény stabilizálódása a dollárt lefelé, a részvény indexeket felfelé, a nyersanyagokat is felfelé mozdíthatná.
(Az új pártfőtitkárnál egyébként már csak felesége, az énekes-műsorvezető Peng Li-Jüan népszerűbb Kínában.)

Folytatódik a pénzpumpálás: a leginkább a FED jár élen a folyamatban. A havi 80 milliárd körüli pénz zuhatag egy jelentős része a kockázatosabb, de a fejlett világhoz képest magasabb kamatokat biztosító piacok/országok felé áramlik. Utóbbi folyamat addig tart, amíg be nem indul a fejlett országok gazdaságának motorja vagy amíg a befektetőknek "nem támad olyan érzésük", hogy az odavitt kölcsönpénz és kamatai növekvő valószínűséggel nem kerülnek visszafizetésre. Az elemzők Obama újraválasztásával a pénzpumpálás elnyújtását, "intézményesítését" várják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.