whos_among_us

2012. december 5., szerda

6,5%-os zuhanás ma az AAPL-nél

Margin account működése #2/1 - firstrade.com

Az Apple részvényeinek árfolyama ma nagy ütemben esésnek indult. A céggel kapcsolatban nem merült fel semmlyen nagatív adat vagy teljesítmény. A vállalat fundamentumai továbbra is erősek. Az okot az amerikai piacon népszerű ún. margin accountok környékén találjuk meg ezúttal. Ennek lényege, hogy a brókercégeknél ilyen számlával rendelkezők értékpapír (pl. részvény) vásárlásaihoz a brókerház kölcsönt ad. A vásárlás fedezetéhez a készpénzt tehát részben a számla tulajdonos, részben a bróker adja. Amíg az árfolyam emelkedik, nincs probléma, hiszen mind két fél által befektetett tőke nő. Az ilyen pakk értékesítésénél a bróker levonja a kölcsön összegét és a kamatot (meg még némi ügyleti díjat), melyet az árfolyam növekedése fedez. Ha azonban a részvény árfolyama csökken, elérhet egy olyan pontot az esés, amikor a bróker felszólítja ügyfelét, tegyen be további készpénzt az ügyletbe (margin call), mely a kölcsön pénz fedezetét szolgálja. A lényeg tehát, hogy a veszteség nem csökkenhet egy bizonyos szint alá, mert akkor jön a brókeri felszólítás a további készpénz fedezeti rendelkezésre bocsátására. Ha az ügyfél ennek nem tesz eleget vagy nem tud eleget tenni, akkor a bróker elkezdi/elkezdheti likvidálni az ilyen módon vásárolt részvényeket, melyből elsősorban a brókerház kölcsönét elégíti ki a kamatokkal. A maradékot kapja vissza ügyfél. (berealizálta a bukót)
Európában az ilyen jellegű számlák nem elterjedtek.
Margin account működése #2/2 - firstrade.com
Ma a COR Clearing brókerház jelntette be, hogy emeli az AAPL-lel kapcsolatban alkalmazott margin requirement-et 30%-ról 60%-ra emeli. (Leegyszerűsítve tehát megemelték az ügyfelek kötelező saját tőkéjének mértékét az ügyletben.) Mivel sok ügyfél nem tudott ennek eleget tenni, a brókerek elkezdték felszámolni az ilyen pakkok egy részét, ami hatalmas eladást generált a piacon, ezért esik az ár. Az eső árban pedig aktíválódhattak olyan ügyfelek stop megbízásai is, akik ugyan más cég ügyfelei, de a nagy értékvesztéstől a megszokott módon védték tőkéjüket. Így a folyamat katalizálódott és a lavina zárásig és utána is gurult a piacon, hiszen a nap végén, az after marketben is folytatódott a papír áresése, mely  $536,47-on, -6,43%-on zárta a szerdát. A papír közel 4 éve nem esett napon belül ekkorát. 
A képet tovább rontja, hogy a chart formációk alapján kereskedők számára intő jel lehetett, hogy az ún. "halál-kereszt" formációhoz jutott nagyon közel a részvény grafikonja, amikor is az 50 napos mozgó átlag a 200 naps alá bukik.
Blogger: A cég fundamentálisan rendben van és ebben az elemzők lényegében mindegyike egyetért, bár a növekedése kétség kívül lassulni fog a következő időszakban. Kétségtelenül felmerült egy sor probléma a cég körül az elmúlt időszakban, azonban a Blogger fél/egy éves időhorizonton igen jó befektetésnek gondolja beszállni a jelenlegi extra alacsony áron a papírba. Egyenlőre nincs értelmes oka, hogy miért folytatódna, pláne tartósan, a papír esése! Ettől függetlenül lehet értelme annak a befektetői döntésnek is, hogy valaki megvárja a következő negyedéves jelentést a jövő év februárjában és csak utána vásárol. (Vélhetőleg akkor már magasabb áron.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.