whos_among_us

2012. december 4., kedd

AAPL mozaikok

Mivel kétségtelenül az Apple jelenleg a világ legnagyobb vállalata (piaci kapitalizációja alapján) és növekedése vélhetőleg még nem is állt meg, szinte mindenkinek a portfoliójában ott vannak a cég részévényei. Talán pont ezért nem is lehet csodálkozni azon, hogy a cég minden mozzanását élénk sajtó és elemzői, befektetői figyelem kíséri. Nézzünk pár információt az elmúlt időszakból.

A papír értékének emelkedése az elmúlt napokban megtorpant, de az általános piaci hangulat is felemás az amerikai tőzsdéken. A fiscal cliff tárgyalások húzzák vissza az árakat, ugyanakkor a gyenge dollár és az alacsony, illetve 0 kamat szintek pedig a kockázatosabb piacok felé nyitnak keresletet. Az elemzők többsége továbbra is emelkedésre számít.

Az Apple hatalmas liquid pénzen "ül". Kb $122 milliárd vár valamilyen felhasználásra. Elemzők szerint az összeg 2014-ig $210 milliárdig nőhet. Az általános vélemény az, hogy ez a mennyiségű pénz túl nagy ahhoz, hogy egyfajta "általános tartalék" célját szolgálja pusztán potenciális fejlesztésekhez, akvizíciókhoz, jogi költségekhez, esetleges bírósági perek megítélt kifizetéséhez. Az amerikai szaksajtóban sorra jelennek meg a találgatások, hogy a cég mikor lépi meg az egyetlen értelmesnek tűnő lépést az osztalék megemelését. A cég jelenleg $2,65 osztalékot fizet minden negyedévben részvényenként a tulajdonosoknak. Egyes piaci pletykák arról szólnak, hogy a vállalat részvényenként $30-t speciális, egyszeri osztalékot fizetne részvényeseinek még idén. Mások speciális osztalékra nem, de osztalék emelésre számítanak. Az AAPL árfolyama a múlt héten némi volatilitás mellett stagnált. A cég egyenlőre nem jelentett be semmit az osztalékkal kapcsolatban, de a spekulációk vélhetőleg nem múlnak el, hiszen az idő múlásával lényegében csak tovább nő az Apple számláin gyűlő pénz. Fontos még tudni, hogy piaci értesülések szerint az Apple pénzeit kezelő Bridgewater hedgefound (ez a nevadai Renoban bejegyzett cég állítólag jelenleg a legnagyobb hedgefound jelnleg a világon) az Apple pénzeinek javát nem az Egyesült Államokban tartja, hanem adózási szempontból optimálisabb helyszíneken. Ennek az a következménye, hogy ezeket a pénzeket hazavinni csak igyen nagy költséggel tudná, ami egy fontos ok egy nagyobb összegű spec osztalék ellen.

Pár napja röppent fel a pletyka, hogy az Apple megvenné a Twittert. Egy tegnapi elemzés azt vezeti le, hogy ennek a pletykánai miért nincs igazán értelme: a vállalat vélhetően profitálhatna a social network pioneer-ból, de ugyanakkor jelentős kockázatokat vállalna a törzs üzleti tevékenységét illetően azokban az országokban (főleg Kínában), ahol a twitter a regnáló hatalommal ellenes mozgalmak jelképe, feltéve hogy nem megy bele valami féle cenzúrázásba.

Az Egyesült Államokban jelenleg a T-Mobile az egyetlen nagy operátor, aki még nem forgalmazza az iPhone-t. Miután kiderült, hogy a DT nem adja el az amerikai leányvállalatot, bele kell húznia, hogy "Apple képessé" tegye a hálózatát és egy forgalmazási megállapodás megkötésével ne veszítsen el fontos ügyfélkört. Ennek érdekében ki kell építenie, illetve elérhetővé kell tennie az LTE hálózatot ügyfelei részére.

Mai hír, hogy december 7 és 21 között az iPhone 5 további 50 országban lesz kapható, többek között olyan nagy piacokon, mint Oroszország, Dél-Kórea vagy Brazília. A készülék kínai értékesítése december 14.-én indul. Az iPad Minié és a 4. generációs iPadé már december 7.-én. A cég nagyon számít a hatósági engedélyekre és a China Telekommal történő hivatalos megállapodásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.