whos_among_us

2012. december 16., vasárnap

FED játszmák

Bernanke satótájékoztatót tart a FOMC ülést követően -
mcall.com, Andrew Harrer fotója, Bloomberg
Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő FED Nyiltpiaci Bizottsága (FOMC) a héten tartotta idei utolsó ülését és fontos döntéseket hozott. A Bizottság döntéseit Ben Bernanke jegybankelnök kommentálta az ülést követő sajtótájékoztatóján:
  • A FED lényegében megtartja a dollárra vonatkozó kirívóan alacsony kamatszintet (lényegében 0,25% - 0%-os kamatot), amíg a munkanélküliségi ráta el nem éri a 6,5%-os szintet (jelenleg 7,7%-on van) vagy az infláció nem nő 2,5%-os szint fölé (1,76%-.on volt novemberben).
  • A FOMC döntött a tavaj indított "Operation Twist" programot januártól felváltó kötvény vásárlási programról. (Utóbbit a szaksajtó QE4-ként emlegeti - utalva a korábbi mennyiségi lazítás /quantitative easing/ programokra.) Míg az Operation Twist keretében hosszú lejáratú állampapírokat cseréltek ki rövid lejáratúakkal, az új programban friss pénzből vásárolnak havonta 45 milliárd dollár értékben hosszú lejáratú treasury kötvényeket.
  • A FED folytatja az idén ősszel indított és QE3 néven közismerté vált programját, melynek során havi 40 milliárd dollár értékben vásárol fel MBS (Mortage-Backed Securities) kötvényeket.
  • Bernanke sürgette továbbá a fiscal cliff tárgyalásokon történő megegyezést, mivel ennek hiánya - véleménye szerint - beláthatatlan következményeket okozhatna az amerikai gazdaságban, melyeket előre nehéz megjósolni. A FED elnöke a sajtó tájékoztatóján kifejtette, hogy nem tart a növekvő inflációtól.
A FED döntései nem okoztak heves piaci reakciót. Befektetői körökben számítottak rá, hogy az idén évvégén megszűnő Operation Twist helyébe valamilyen módon a FED új programot hírdet majd. Az elemzők pozitív elemként említik, hogy a FED egyértelműsítette, számszerűsítette a monetáris lazítás határait. Az elemzők egy része az infláció szempontjából problémásnak tartja, hogy a FED a QE4-ben nem "infláció steril" megoldást alkalmaz (szemben az operatin twist-tel, ahol a banknak nem volt szüksége új pénzből történő vásárlásra, csupán saját könyvelésében kellett átcsoportosítást végrehajtania).
Blogger: a FED politikája nem csak az amerikai gazdaságra van nagy hatással, de a világgazdaságra is. A most bejelentett intézkedések azt vetítik előre, hogy közép távon a nagy mennyiségű amerikai forró pénz kibocsátás folytatódik. Ez a pénz keresi majd a helyét. A fiscal cliff probléma - várható - megoldódásával és az európai gazdasági problémák enyhülésével a kockázati éhség ismét növekedhet a piacokon és újra előtérbe kerülhetnek a részvény piacok 2013-ban. Megmarad továbbá a magas kamatot kínáló devizák iránti kereslet is (pl. Forint, török Líra). Elemzők alapvetően dollár long pozíciókra készülnek: az amerikai gazdaság talpraállása esetén a dollár iránti kereslet nőhet, de az amerikai gazdaság további gyengéledése a világgazdaságra lehet negatív hatással, ami ismét csak dollár keresletet növelheti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.