whos_among_us

2012. december 18., kedd

Hova az ész fel nem ér ...

Érdekes őrület folyik egy ideje a NASDAQ-on az AAPL részvényekkel. Ahogy arról a Privat Capital Blog és mások is beszámoltak már a világ legértékesebb és így a tőzsdén is az egyik legjobban figyelt cége az Apple, mellyel kapcsolatban a befektetői szentiment érthetetlenül és józan ész számára felfoghatatlanul alacsony szintre sűlyedt. A nap első felében a papír ismét felülről "nyaldossa" az $500-os lélektani szintet. A papír a napot végül emelkedésben, $520,53-on fejezte be.
A cég dolgai fundamentálisan kezdenek egyenesbe jönni, mégis sorra jönnek a leminősítések, melyek a céggel kapcsolatos pesszimista hangulatot és a papír eső trendjét fenntartják.
(Mivel a Blogger kedveli a piaci összeesküvés elméleteket és jól tudja, hogy igen vastag short pozíciók épültek ki az elmúlt hetekben, elsősorban az intézményi befektetők részéről, megfordult a fejében, hogy a leminősítések és célár csökkentések mögött vajon nem a short pozíciók zárása előtti profit maximalizálás húzódik-e és vajon nem a piaci szentimentet szeretnék ezek a nagy piaci szereplők alacsonyan tartani és további profitot kaszálni a papír árfolyam esésén?)
Elindult az iPhone 5 kínai értékesítése pénteken;
az első 3 nap 2 millió darabot értékesítettek -  dailyfinance.com
Nézzük az elmúlt napok eseményeit sorban:
  • Péntek, December 7: Az iPad Mini értékesítése elindult Kínában, azonban különösebben kitörő eredmények nélkül. Megfigyelők szerint az Apple foglalási rendszere is problémákat okozott. Az utcáról foglalás nélkül betérők nem tudtak Minit vásárolni.
  • Vasárnap, December 9: Az Apple és a Google konzorciumot alakított a csődbe ment, de értékes technológiai licenszekkel rendelkező KODAK, ilyen licenszeinek megvsárlására. Elemzők jó jelnek tartják, hogy a két gigász nem egymás ellen dolgozik, így az árak is alacsonyabbak lehetnek a liciten.
  • Hétfő, December 10: A new york-i székhelyű Jefferies befektetési nagy bank elemzője Peter Misek csökkentette az AAPL célárát $900-ról $800-ra a várhatóan csökkenő profitabilitás miatt. Ugyan Ő jelezte ügyfelei felé, hogy az Apple várhatóan már 2013 júniusában piacra dobja az iPhone 5S készüléket, méghozzá az eddig megszokott fekete és fehér színeken túl még 3 színben.
  • Hétfő, December 10: A Topeka Investment-től Brian White az Apple Monitor nevű publikációjában jelezte, hogy a cég taiwani beszállítóinak forgalma hó/hó alapon 15%-os növekedést mutat. Az Apple Monitor bika szagot jelez és emelte a célárát $1111-ra.
  • Kedd, December 11: Egy, a Morgan Stanley által készített, felmérés szerint az iTV iránti kezdeti érdeklődés a duplája az iPad és az iPhone irány mutatott kezdeti érdeklődésnek!
  • Szerda, December 12: A Sterne Agee (bróker cég) egyik elemzője 47,5 millió darabra emelte 47,3 millióról a negyedévben eladott iPhone 5-ök darabszámát és csökkentette az iPad eladásokra vonatkozó becslését 23,5 millió darabra (25 millióról), továbbá $13,70-en hagyta az EPS várakozását a negyedévre. A JPMorgan ugyanakkor emelte az AT&T iPhone aktíválási rátáját.
  • Szerda, December 12: A holland TomTom cég árfolyama 6% fölé emelkedett, mert elterjedt a pletyka, az Apple megvásárolja a céget, hogy kijavítsa az általa fejlesztett és sok hibával piacra került térkép szoftvert, a céget pedig közelebb tudja magához.
  • Csütörtök, December 13: az új Google térkép alkalmazás megjelent az App Store-ban. Az iPad verzió is hamarosan érkezik.
  • Csütörtök, December 13: Az informatikai kiskereskedői lánc, Tech Data bejelentette, hogy mára összes forgalmának 12% származik az Apple termékekből. Ez elemzők szerint szintén mutatja, a cég kereskedelmi forgalmának feltámadását.
  • Csütörtök, December 13: Az ausztrál Macquarie befektetési ház elemzője Daniel Chang vételről  semlegesre minősítette a taiwani Foxconn-t. Továbbá az Apple iPhone eladásait az aktuális negyedévre visszavette 44 millió darabra 48 millióról és a következő negyedéves előrejelzését 26 millió darabra módosította a korábbi 28 millióról.
  • Csütörtök, December 13: Az amerikai Oracle Investmentnél dolgozó Laurence Balter szerint az Apple terkintetében jó lesz "visszaülni a vonatra", mert a papír szerinte emelkedő trendbe kapcsolhat hamarosan és a célárát $670-ra emelte.
  • Péntek, December 14: az iPhone 5 kínai értékesítése ezen a pénteken indult. Az UBS a gyenge kínai iPhone 5 érdeklődésre hivatkozva $700-ra vitte le a papír célárát $780-ról.
  • Péntek, December 14: Peter Misek (Jefferies) szerint az Apple az iPhone 5 esetében a jelenlegi 15 millió darab/hó  gyártási darabszámot fel tudja futtatni 20 millió darabra januárban.
  • Monday, December 17: A kínai értékesítés első 3 napján 2 millió darab iPhone 5 fogyott, amit elemzők bíztató első hétvégés eredménynek ítélnek.
  • Monday, December 17: A Citi semlegesre minősítette vételi ajánlását az AAPL-re vonatkozóan.
 A fentiek zanzája a Blogger tálalásában: Az utóbbi napok eseményei nem igazolják vissza a jelenlegi alacsony árak (fundamentális) okát. A papír árának $500 alá történő esését pedig végképp nem indokolja semmi. Persze a piaci szereplőket az esetek egy jó részében nem érdeklik a fundamentumok, hisz a tőzsde gyakorta az érzelmekről szól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.