whos_among_us

2012. december 7., péntek

Részvény piacok

Az amerikai részvény piacok nem kimondottan jól teljesítőek az utóbbi időben. Az S&P500, a DOW30, és a NASDAQ100 is szeptember óta folyamatosan ereszkedett november közepéig, majd egy pár napos emelkedő után a növekedés megtorpant. Az S&P500 és a DOW összesen 8,5%-ot, a NASDAQ100 12,1%-ot ereszkedett szeptember eleje és november közepe között. A legrosszabbul tehát a technológiai papírokat tömörítő index teljesített. Utóbbi nagyobb mértékű gyengélkedésének egyik fő oka az AAPL, mely a jelzett időszakban összesen 28%-ot esett!
A Blogger több cikkében is foglalkozott már az okokkal, de érdemes röviden újra összefoglalni az okokat:
  • Az év korábbi időszakában a részévény indexek komoly emelkedésen estek túl, ami után szinte törvényszerű egy korrekció vagy egy korrekciós időszak.
  • Az amerikai gazdaság makro adatai az év közepétől egyre többször maradtak el a várttól, ami a befektetőknek egyre inkább a hazai gazdaság gyengélkedését sugallotta. A befektetők megrettentek egy esetlegesen recesszióba csúszó gazdaságtól.
  • A félelmek tompítására a FED pénzt kezdett pumpálni a gazdaságba, méghozzá igen nagy mennyiségben: havi több mint 80 milliárd dollárnyi pénzt önt a piacra. (Erre két programja is van az intézménynek: az időben korábban indított ún. operational twist és a szeptemberben bejelentett quantitative easing 3. üteme.) A nagymennyiségű pénz elvben felfelé hajthatná az árfolyamokat a részvény és nyersanyag piacokon, ahogy azt a korábbi ütemeknél láthattuk, azonban a befektetők egyre inkább a kockázat mentes instrumok felé fordultak még az elszenvedett nettó pénzügyi veszteségek mellett is. (Az amerikai kamat lényegében 0%, állampapírokban tartott tőke így veszteséges.)
  • Az S&P - a hatalmasra duzzadt államadósság miatt - még tavaly elvette az amerikai gazdaságtól az AAA legjobb adósság osztály és AA+-ba tette, azonban az év végéhez közeledve a cég felülvizsgálja tavalyi döntését, maradhat-e a minősítés vagy további leminősítés következhet. A cég burkoltan az adósság hegy növekedésének megállítását szabta feltételül a kormányzat részére ha a leminősítést szeretné elkerülni. Egy további leminősítés újabb ütés lehet az amerikai piacokra.
  • A befektetők nagyobbik része nem bízik az újra választott Obama kormányzatban, melyet "puhának" tart az eladósodás megállítására. Sokan gondolják úgy, hogy Obama és a Demokraták elsősorban a nagyvállalatokra kivetett további adókból, illetve megemelt adókulcsokból szeretnék finanszírozni programjukat (pl egészségügyi reform). Ez pedig vélhetőleg még jobban gyengíti majd a nagy tőzsdei cégek profitabilitását. A "bottom line" csökkentése pedig szinte mindig az árfolyam esését jelenti.
  • A fentiekkel részben összefüggésben és a debt ceiling közeledtével a pesszimista hangulat a részvénypiacon jelenvan.
A karikatúra jól mutatja a fiskális
szakadék megoldásáról tárgyalók dilemma helyzetét -
rebloged from capoliticalreview.com
A Blogger inkább optimista a 2013-as amerikai gazdasággal kapcsolatban. A politikusoknak (kormányon és ellenzékben) vitális érdeke a patt helyzetre megoldást találjanak. A megoldatlan helyzetben automatikusn életbelépő szabályok, akár recesszióba is lökhetik az országot, ami beláthatatlan világgazdasági következményekkel járhat. Ezért a legvalószínűbb, hogy valamilyen egyezségre jut majd a két nagy párt és megpróbálják az utolsó pillanatban a kormány elrántásával elkerüli a betonfalnak ütközést. Addig azonban, vélhetőleg az utolsó pillanatokig, ádáz harc lesz, hogy az alkudozás során ki-ki a lehető legjobb eredményeket érje el.
Ha és amikor lesz megállapodás, az újra kerékvágásba teheti a befektetői kozkázatvállalást
 és ezzel a részvények iránti keresletet.
Az Apple árfolyamának jelentős esése - egészen az $500-os szint közelébe - jól mutatja, hogy - bár a cégnek kétség kívül vannak operatív problémái - fiskális mutatóit tekintve, a jelenlegi szinteken meglehetősen alulértékelt. Az árat - a cég pénzügyi teljesítményéhez kapcsolódó kérdőjelek mellett - egyértelműen a fiskális szakadék tárgyalások kudarcától, az ez esetben életbelépő jelentős osztalék adó terheléstől, a recessziótól való félelem piaci hangulata tartja ezen az alacsony szinten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.