whos_among_us

2013. január 3., csütörtök

Felrobbant piacok

Az amerikai költségvetési szakadék - legalább ideiglenes - elkerülése hatalmas robbanást okozott a tőke és pénz piacokon az elmúlt napokban. A robbanás szerű emelkedés már december 31.-én indult (ez az Egyesült Államokban tőzsdei nap), amikorra vezető amerikai politikusok nyilatkozataiból egyértelműen kiderült, hogy lesz megállapodás. Az S&P 500 index az elmúlt 3 kereskedési napon több mint 5%-ot emelkedett. A vezető részvények szinte mindegyike jelentős emelkedésen van túl.
Az felfelé kúszó trend mára lényegében megállt és a hírtelen  jött "friss pénzt" a befektetők elkezdték eladni, így a nap második felére az 1460-as szintről az S&P500 (SPX) 1453,5-ig korrigált rövid idő alatt.
Közben a legnagyobb deviza kereszt, az EUR/USD árfolyama is ereszkedésnek indult az elmúlt 3 napon. A kereszt az év végi 1,33-as szint közeléből 1,30 közelébe csúszott.
A mai nap fontos információja, mely több vezető portálon is megjelent, miszerint számos FED tisztviselő véleménye szerint a jegybank szerepét betöltő banknak a (frissen teremtett/nyomtatott pénzből történő) kötvény vásárlási programját le kellene lassítania vagy még inkább be kellene fejeznie még idén.
A piacok előtt áll a hamarosan induló jelentési szezon. Az Alcoa kezdi a sort (szokásosan) január 8.-án, azaz jövő hét kedden. Aztán a következő hetekben érkeznek sorra az elmúlt év utolsó negyedévére vonatkozó vállalati eredmények. Az eredmények függvényében az emelkedés gyorsan folytatódhat, vagy megszakadhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.