whos_among_us

2013. január 2., szerda

Költségvetési szakadék ideiglenesen elhárítva

Az amerikai republikánusok az utolsó pillanatban elrántották a képzeletbeli kormányt az ún. fiscal cliff tárgyalásokon (egy kb. 600 milliárd dolláros megszorító csomag) és így elkerülték a még nagyobb problémát, ti. hogy az amerikai gazdaságot esetleg recesszióba lökjék a nagy megszorító csomaggal és ezért a társadalom is esetleg őket okolja. A demokraták ügyesen sakkoztak és jól tárgyaltak.
A tárgyalásokról Karácsony előtt még "megfeneklésre" utaló nyilatkozatok születtek és a piacok is igen rosszul viselték a közelgő évvégét és a megállapodások hiányát és a nem teljesen pozitív nyilatkozatokat.
A tárgyalások eredményeképp a $450 000-nál magasabb jövedelmű családok, illetve a $400 000-nál magasabb jövedelmű személyek személyi jövedelem adója az eddigi 35%-ról 39,6%-ra emelkedik. 15%-ról 20%-ra emelik a tőke jövedelmekre (tőke értéknövekedésére és osztalékra) kivetett adó mértékét azoknál az amerikai családoknál, melyek bevétele meghaladja a 450 ezer dollárt, illetve azon egyedülálló személyeknél, akik 400 000 dollár felett keresnek majd 2013-ban. A megállapodás értelmében az 5 millió dollárnál értékesebb ingatlanok adója 35%-ról 40%-ra emelkedik. 1 évre hosszabbítottak bizonyos munkanélküli juttatásokat.
Ugyanakkor a kiadás oladali csökkentésekben nem sikerült megegyeznie a feleknek.
Elemzők kevésnek tartják az eredményt. Vélhetőleg a piacokat is csak ideig - óráig nyugtathatják meg az eredmények. Majd ismét előmászik a félelem. Tartanak tőle, hogy a hitelminősítők lépni fognak és esetleg további leminősítést eszközölnek.
A Washington Post november 8 és 11 között végzett 1000 fős
mintán végzett közvéleménykutatsának az
eredménye - washingtonpost.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.