whos_among_us

2013. január 31., csütörtök

Olaj ár és makró adatok

Az amerikai könnyű olaj (WTI) ára ma tovább emelkedett. A kereskedési nap közben kétszer is átlépte az árfolyam a $98-t, majd mind két esetben korrigált. Az olaj árát a napvilágot látott makró és készlet adatok, valamint a FED bejelentése együtt alakították.
Ezek szerint az amerikai nyersolaj készletek 5,9 millió hordóval nőttek, míg a piac csak 2,58 millió hordós növekedést várt. Ezzel az Egyesült Államok készletei jelenleg 369,1 millió hordón állnak. Az amerikai energia ügynökség heti riportjából az is kiderült, hogy a benzin készletek ugyanakkor 1 millió hordóval csökkentek a benzin készletek, amikor csak ennek tizedére számítottak az elemzők.
A FED FOMC ülésén ma döntöttek a tanács tagok, hogy változatlan feltételek mellett folytatják a "laza" monetáris politikát (melynek során havi 85 milliárd dollár értékben öntenek pénzt a piacra) míg a munkanélküliség 6,5% alá nem csökken. A döntés szerint addig nem nyúlnak a 0-0,25%-os sávban mozgó kamatszinthez sem. A döntés vélhetőleg elbizonytalaníthatja azokat, akik esetleg már év elején vártak valamifajta "lassítást" a lazításban és enyhülést a kamatpolitikában.
Az amerikai gazdaság növekedésére vonatkozóan napvilágot látott mai adatok: a gazdaság növekedése 0,1%-ra csökkent, a várt 1,1% helyett és éles visszaesés az előző negyedév 3,1%-os GDP növekedésétől.
Szintén mai adat, hogy 192 ezer munkahely keletkezett januárban az Egyesült Államokban, ami lényegesen jobb, mint a várt 165 ezer.
A WTI árát az extra, várt feletti készlet adatok és az amerikai gazdaság lassulását mutató számok lefelé húzzák, a folytatódó monetáris lazítás, az alacsony kamat szint és a munkahelyekre vonatkozó adatok, valamint a ma jelentősen tovább gyengülő dollár felfelé nyomják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.