whos_among_us

2013. február 9., szombat

3D nyomtatás - Befektetnél?

A DDD 12 hónap alatt több mint 3-szorosára drágult -
seekingalpha.com
A 3D nyomtatás nem teljesen új találmány, de az iparág az utóbbi 1-2 évben fejlődött fel relatíve olcsó és tömeges igénybevétel szintjére. Aki a témában teljesen új, javaslom, hogy nézze meg az 3D Systems egyik termékismeretőjét vagy a Stratasys demo videóját.
A 3D nyomtatásnak jelenleg az amerikai piacon két nagy szereplője van: a 3D Systems (DDD) és a Stratasys(SSYS), melyek közül piaci kapitalizáció szempontjából a Stratasys a kisebb. Közel múlt híre, hogy a szektorban mozgó kisebb cég, az ExOne is februárban a tőzsdére lép.
Mind a két papír szép hegymenetet tud már maga mögött. A DDD több mint 3-szorosára drágult az elmúlt 12 hónap alatt, a SSYS árfolyama pedig valamivel több, mint kétszeresére nőtt ugyanezen idő alatt.
Sok befektető vakarja a fejét a high-tech ezen szegmensével kapcsolatban: aki bent van a szektroban részvényesként, az spekulál, tarthat-e még az emelkedés! Aki kívül van, az töpreng, érdemes-e még beszállni ilyen hegymenet után!
Mind két papír viszonylag gyorsan jutott nagyon magasra, ami általában intő jel. Sok befektető, bár látja a találmány forradalmiságát, azonban valószínűtlennek látja, hogy a technológia olyan széleskörben terjedne el, mint a mobiltelefon, hiszen jellemzően tervező, gyártó vállalkozások ennek a piacnak a vásárlói (egyenlőre).
Az Stratasys/ObJet nyomtatójának egyik lehetséges
alkalmazási területe a fogtechnika; a koronára nem kell
napokat várni, a fogorvos akár helyben nyomtathatja -
dental-wings.com
Megint mások úgy gondolják, hogy a technológia elterjedése és fejlődése is még folyamatban van. Sok vállalkozás már használja, de sokan még csak eztán kezdik el bevezetni. A fejlődő országok piacain pedig még szinte meg sem jelent igazán. A piac nagy szereplői akvizíciók révén egyre újabb és újabb technológiákat integrálnak termékeikbe és a termékek árai is egyre versenyképesebbek.
A DDD pár napja jelentett be részvényvágást február 22-re: minden 2. részvény után jár plusz egy részvény. A párosítatlan darabokat a február 15.-ei árfolyamon fizetik ki.
A Blogger véleménye: egyfelől a két cég és főleg a DDD papírjai valóban gyorsan "szaladtak fel". A céggel kapcsolatos várakozások ezáltal nagyon magasak. Egy kisebb korrekció, akár "rá is férhetne" a papírra, ami egyben jó beszállót jelenthet új befektetőknek. Aki több mint 6 hónapja van benn bármelyik említett papírban, az inkább realizáljon. Ugyanakkor az is valószínű, hogy a részvény vágás - mint általában, most is - emeli majd a DDD iránti keresletet, ami tovább növeli majd a papír árát. Összeségében az iparág még mindíg felfelé megy, és bár az emelkedés jó eséllyel lassulni fog, a 3D nyomtatás sztori dolgozik tovább. Az ExOne IPO-ja (fair árazás mellett) vételre megfontolandó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.