whos_among_us

2013. február 2., szombat

41 éves a világ első tudományos zsebszámológépe

HP 35, az első nagy példányszámban
eladott zsebszámológép -
foto reblogged from wikipedia.org
A HP 1972 február 1.-én, 41 éve dobta piacra a világ első tudományos zsebszámoló gépét, a HP 35-öt. A "35" az elnevezésben onnan eredt, hogy 35 kezelő gomb volt rajta. A kis gép az alapműveleteken kívül képes volt a trigonometrikus, logaritmikus, exponenciális függvények számolására. A számítási eredményeket LED-es kijelzőn olvashatta le használója. A LED-es kijelző alkalmazása akkor teljesen újszerű volt, bár pár évvel korábban már más gyártó is alkalmazta. Ezt megelőzően a tudományos, egyetemi szintű számítások táblázatokkal és logarléccel csak sokkal körülményesebb módon volt lehetséges.
A kütyü dobozának külső méretei úgy voltak megtervezve (15x8.1cm), hogy a cég alapító tulajdonosának, William Hewlett-nek, az ingzsebébe kényelmesen beleférjen. További érdekesség, hogy az első zsebszámológép típus volt, melyet a NASA a világűrbe szállított és az ott folyó munkáhozt használta a Skylab misszióknál.
A HP $395-os áron kezdte meg a forgalmazását és mindössze 10000 darabot szeretett volna eladni belőle, ami nagyjából fedezte volna a kifejlesztés költségeit. A kis eszköz azonban olyan népszerű lett, hogy a forgalmazás az első 3 évében - az akkori időben teljesen szokatlanul - elérte a 300 000 darabot!
A HP 35 nem az első zsebszámoló gép volt (azt 1965-ben a Texas Instruments fejlesztette ki és a négy alapműveletet lehetett elvégezni segítségével, az eredményt hőpapírra nyomtatta.), de talán az első olyan eszközök egyike, mely az nagyobb tömegek számára is hozzáférhetővé tette az akkor hatalmas lendületet vett mikroelektronikában rejlő teljesen új lehetőségeket. Aki abban az időben ilyen számológéppel rendelkezett, méltán érezhette magát hasonlóan, mint az első iPhone tulajdonosok 2007-2008-ban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.