whos_among_us

2013. február 6., szerda

Feltörekvő devizák telejsítménye

feltörekvő piaci devizák 2012-es teljesítménye a dollárhoz
képest - ft.com és Bloomberg
A Financial Times február 4.-ei online kiadásában jelent meg egy cikk, mely a feltörekvő devizák dollárhoz képesti tavalyi telejsítményét vizsgálja.
A magyar forint ebben a listában a negyedik legjobb helyen áll versenyben a harmadik helyen álló lengyel zlotyival. Mindkét deviza közel 5%-ot erősödött 20112-ben.
A cikk vizsgálja az elmúlt hónap deviza teljesítményeit is, ahol a román lei 4% fölötti eredménnyel vezet. A magyar forint itt is az előkelő hatodik helyen áll 2,3%-kos teljesítménnyel.

Általában elmondható, hogy a kelet európai devizák a dollárhoz képest igen jól teljesítenek, míg jó pár ázsiai deviza igen rosszul teljesített.
A laza amerikai és japán jegybanki politika következménye képpen óriási a kereslet az ún carry devizákra, ami jelentősen erősíti a cikkben is szereplő devizákat. Ezen devizák esetén a helyi jegybanki kamatok és a dollár kamata (0-0,25%) közötti rést igyekeznek a befektetők megszerezni.
A trend addig tarthat, amíg az amerikai jegybenki politika nem változik meg vagy amíg nem alakul ki valamilyen hiper gazdasági probléma (pl Japánban).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.