whos_among_us

2013. február 20., szerda

Hatalmasat kerestek az alacsony volatilitásra spekulálók

a VIX index elmúlt 5 éve - yahoo.com
Az elmúlt 12 hónapban a részvénypiac volatilitása igen alacsony volt. A volatilitás a piacon az árak változékonyságára vonatkozó fogalom. Minél nagyobb a volatilitás, a részvénypiaci árak annál változékonyabbak és ezért a befektetők számára annál "kiszámíthatatlanabbak" az árak mozgása. A magas volatilitás esetén a befektetők jó része elfordul a részvényektől és a pénzét biztonságosabb instumentumok irányába tereli. A kis volatilitás pedig ezzel ellentétesen, vonza a tőkét a piacokra.
A részvéntpiaci volatilitás mérésére a CBOE (Chicago Board Options Exchange Market) által az S&P500 komponensek mozgásából kalkulált ún. volatilitás index-et (VIX) használjuk.
A volatilitást alacsonynak mondjuk, ha a VIX értéke 20 alatt van. (A VIX-re egyébként, mint "félelem indexre" is gyakran hivatkoznak.)
A 2008-as válság kitörését követően, amikor minden papír hírtelen zuhanni kezdett és teljes piaci bizonytalanság és bizalom veszés vette át a terepet a tőzsdén az index értéke az extrémnek számító 90-es érték közelében is járt.
A piac volatilitása az elmúlt időszakban azonban jelentősen csökkent. A VIX értéke a 2011 év végi 45 környéki szintekről mára 12,3-ra mérséklődött. 
Vannak olyan tőzsdén kereskedett alapok (ETF), melyekkel a VIX növekedésére és vannak olyanok is, melyekkel a VIX esésére lehet spekulálni.
Utóbbiak közé tartozik például ez a kettő:
Mindkettő növekedési ütemére mi sem jellemzőbb jobban, hogy az első 188,9%-ot, míg a második 184,2%-ot hozott tulajdonosának az elmúlt év során. De az S&P mostani piaci csúcsain és az egyenlőre töretlen piaci bizalom mellett például a második papír 10 nap alatt is képes volt 16,8%-ot emelkedni, ami elképesztően jó teljesítmény!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.