whos_among_us

2013. február 8., péntek

Sok éves csúcsokon az amerikiai indexek

DOW átlépte a 14000-es álom határt - marketwatch.com
A DOW a mai kereskedésben átlépte a 14000-es álom határt. A technológiai papírokat NASDAQ Comp már 2012 utolsó kereskedési napjaiban átlépte a 3000 pontos álomhatárt és már a 3200-as szintet ostromolja, ami 12 éves magasságot jelent! Ez a magasság a "dotcom" korszak legszebb időszakát idézi! Az S&P500 január végén lépte át az 1500-as, rég nem látott szintet és szinte töretlenül emelkedik.
Az Egyesült Államok gazdaságából sorra érkeznek a bíztató makró adatok: csökken a munkanélküli segélyt kérők száma, nő a foglalkoztatottak száma, bíztató számok jönnek a lakás árakról és a benyújtott építési engedélyekről, a vártnál jobbak a szentiment adatok és a soron lévő gyorsjelentési szezon árai is kitűnőek. A cégek többsége a vártnál jobb számokkal tud előrukkolni a tavalyi utolsó negyedévre. A világ gazdasági szempontból kulcs területei ről is jó makrógazdasági számok érkeznek. Európa ma lényegesen jobb helyzetben van, mint egy éve és Kínából is újra bíztatóbb adatok érkeznek. Persze vannak problémás területek: Japán katasztrófális eladósodottsága, India vártnál lasabb ütemű fejlődése, a megoldatlan spanyol, olasz és görög munkanélküliség és adósság probléma, stb. 
Sok elemző gondolja úgy, hogy rossz vége lehet a túlzott pozitív irányú piaci reakciónak. A felfokozott várakozásokat gyakran teheti helyre egy méretes pofon. Az észak-amerikai kontinens gazdasága kétség kívül jó irányba halad, de nagy kérdés, hogy az indexek és a mögöttük húzódó befektetői várakozások nem szaladtak-e túlzottan előre némileg elrugaszkodva a szigorúan vett fundamentumoktól!?
Ahogy a közkeletű tőzsdei bölcsesség tartja: a fák nem nőnek az égig! Lesz egy pont, ahol a cérna elszakadhat és jöhet egy méretes korrekció. Akik időben kiszálltak még szép profittal tehetk meg. Aki bent ragadt, az már csak megvárhatja a következő hullámot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.