whos_among_us

2013. április 14., vasárnap

Bitcoin láz

Az elmúlt napokban számtalan cikk, riport, blog bejegyzés foglalkozott ezzel a meglehetősen újszerű fizetőeszközzel. A Blogger elsősorban a kezdeményezést és az újszerű fizetőeszköznek a működését tartja érdekesnek, valamint létrejöttével és elterjedésével keletkező újabb problémákra adandó globális válaszokat. Sikerének függvényében, nem lehetetlen, hogy újabb hasonló megoldások is elindulnak hódításra.

A Bitcoinról az egyik legjobb hazai összefoglaló írást itt olvastam, illetve a folytatását pedig itt és itt.
A Bitcoin elmúlt hetekben történt népszerűség felfutása jó részt a ciprusi válságnak és az EU ezzel kapcsolatos - szakmai körök által is dilettánsnak tartott - kezelésével van összefüggésben. Sok befektető - főleg abból a szegmensből, akik külföldiként Cipruson tartottak hatalmas vagyonokat - gondolta úgy, hogy a bankbetétek kora "leáldozóban van" a világon. Ha az ilyen témában egyébként általában konzervatívabbnak számító EU a nagy betéteket de facto, bankcsődök esetére, likvidálási célpontnak jelölte ki, akkor azok - ebben a formában 100 000 EUR fölött - "nem biztonságosak többé". Keresni kezdték tehát az alternatívákat. A Bitcoin tulajdonságait tekintve bizony igen csak megfelelő olyan jövedelmek tárolására és "elbujtatására", melyek eredete, tulajdonosának kiléte, leadózottsága a külvilág számára kérdőjeles.

A Bitcoin és a "valóvilág" közötti egyik legnagyobb átjáró a Mt.Gox (mtgox.com), mely az ott accounttal rendelkezők részére Bitcoin átváltást tesz lehetővé a legjelentősebb nemzetközi devizák irányába és azokból vissza. A felfutott npszerűséget jól mutatja, hogy míg márciusban még összesen 60 ezer új accountot hoztak létre a portálon, áprilisban eddig (április 11.-ig) 75 ezret !! Minden nap kb 20 ezer új felhasználó szeretne csatlakozni a MT.Gox kínálta Bitcoin tőzsdéhez. Tavaly átlagosan havonta még "csak" 9000-10000 új felhasználó csatlakozott!
A fizetőeszköz (és a Mt.Gox) népszerűségének ilyentén növekedését nem mindenki nézi "jó szemmel". Április 4.-e környékén a Mt.Gox szervereit és rendszerét hatalmas DDoS támadás érte, mely rávilágított a rendszer számos gyengeségére. A hibákat elhárították és elindulhatott a kereskedés. Azonban április 10.-én újabb "helyzet" állt elő. Az óriásira növekedett új account igénylési folyamat kapcsán a Mt.Gox rendszerei jelentősen belassultak. Mivel sok ember nem érte el a tőzsdei portált és a működésben valamilyen komolyabb gondot sejtett, így mikor mégis elérte azt, pánik szerű eladásba kezdett. Így az USD/Bitcoin árfolyam zuhanó repülésbe kezdett. Az előző nap még 266 USD/Bitcoin is járt árfolyam aztán 54 USD/Bitcoin-on is járt a következő napokban, ahogy az eladások folytatódtak. Így sokaknak gyors ütemben akár lefeleződhetett a dollárban mért és Bitcoinra váltott megtakarítása. Egy tegnapi kereskedői vélemény szerint az esés megállt. Az árfolyam jelenleg 101,44 USD.
USD/Bitcoin árfolyam - bitcoincharts.com
A Bitcoin tehát kezd nagyon népszerű lenni, de sok kérdést vet fel, ha ennek segítségével könnyű jövedelmeket titokban tartani és anoním módon lehet fizetni tiltott termékek és szolgáltatásokért. Az egész ellenőrizhetősége pedig nincs. A fent belinkelt cikk pedig jól mutatja, hogy más, anonimitást segítő technikák terjedésével pedig ugyancsak melegágya lehet a gazdasági szűrke zónának.

A héten jelent meg egy színesebb hír arról a Business Insider portálon, hogy a korábbi amerikai evezős olimpikon ikrek (Winklevoss testvérek) - saját állítása szerint - birtokolja az eddig létrejött összes Bitcoin mennyiség 1%-át, ami több, mint 11 millió dollár a jelenlegi árfolyamon.

Egy másik színes tudósítás szerint a fizető eszközt már nem csak a netes kereskedelemben, hanem egy manhatten-i bárban is elkezdték elfogadni fizetőeszközként.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.