whos_among_us

2013. április 15., hétfő

Pánik szerű eladás

Ma szinte az összes piacon adtak mindent, ami a kereskedők keze ügyébe került. A hatalmas zakót a vártnál rosszabb kínai GDP adat és egy szintén amerikai építőipari adat tüzelte és világított rá arra a lehetőségre, hogy a világgazdaság komolyabban lefulladhat. Az esés az árupiacokon már pénteken elindult, akkor a részvénypiacok még egy kisebb korrekcióval megúszták.
Rövid összefoglaló:
  • Nemesfémek: az arany ára a pénteki és hétfői kereskedésben 30 éve nem látott 2 napos esést szenvedett el. Az arany két éve nem látott mélységben, míg az ezüst 2,5 éve nem látott szintekre sűlyedt. Az eséshez hozzájárult, hogy napvilágrakerült egy nagyon gyenge számokat tartalmazó indiai arany import jelentés, de fűthette az esést az is, hogy a részvények mögött fedezetként sok esetben nemesfémek lehettek, amelyek a mai margin call-oknál sok esetben aktíválódhattak és tömeges eladásokat okoztak a nemesfém piacokon. Az arany ára a post írásakor $1347,85-nál tartózkodik. Az ezüst $22,735-nál tartózkodik, de a múlt hét közepén még $27,5 fölött tartózkodott. Az esés még nem áll meg.
  • Olaj: a WTI ára $87,79-nél jár és ereszkedik. Az ár egész nap esett. Az olaj árát a gyenge kínai GDP adat és az ennek kapcsán kialakuló pesszimizmus tolja lefelé.
  • Amerikai tőzsdei indexek: a részvények árfolyama hatalmasat zuhant ma.
Dow       14,599      -266     -1.79%
Nasdaq     3,216        -79     -2.40%
S&P 500   1,552       -37     -2.32%
Az esés mögött a kiábrándító makróadatok mellett a túlfeszített, csúcsokon lévő indexek is "okolhatók". A nap végének szomorú híre, a bostoni marathon futáson történt robbantás is lefel húzta napvégén a piacokat. A chartok elemzéséből sokan az esés folytatódására számítanak. Ugyanakkor a Citi elemzői az indexek emelkedését várják és év végére 1675 dollárra várják S&P500-as indexet. Ez a következő hónapokban még bekövetezhet, de ehhez sok egyéb körülménynek is segítenie kell az emelkedést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.