whos_among_us

2013. május 20., hétfő

Feljebb és feljebb ...

A FED kötvényvásárlási programja egyszerűen -
simplecleareasy.com
Minden hét egyre újabb és újabb csúcsokat hoz az amerikai indexek tekintetében. Az S&P500 soha nem látott 1667,47 ponton zárta a pénteket. A DOW és az S&P500 mellett a frankfurti és a toikói börze index is all-time-high csúcsot döntött. Úgy tűnik mintha a piac nem ismerné többé a korrekciót. Tavaly november közepe óta, tehát lényegében öt hónapja, komolyabb esés nem volt.
A jegybankok olyan mennyiségben "varázsolnak" pénzt a piacokra, ami szinte korlátlan likviditást, azaz vételi erőt ad a részvényeknél. Ugyanakkor a kötvénypiacon a biztonságos országok kötvényeinek árfolyama folyamatosan esik (hozamaik emelkednek). A nemesfémk ára szintúgy. Az arany ára pénteken az április közepi hírtelen esés mélypontjának szintjére ért vissza.

A világgazdaság állapotával kapcsolatban egyre több pozitív makro hír érkezik, ami tüzeli az árfolyamokat, de ez egyben egyre rontja az esélyét az amerikai kötvényvásárlási program jelenlegi ütemének fentartásával kapcsolatban. A FED kormányzók sorra nyilatkoznak a havi $85 milliárdos szint "lecsavarásáról". Azonban ebben a legkorábban változás a júniusi FOMC ülésen lehetséges. Addig pedig nagy kérdés, hogy meddig mehetnek még felfelé az indexek. A jelenlegi szinteken szinte nincs levegő, de a megtorpanásnak nincs jele. Az S&P500-hoz kapcsolódó Twitter üzeneteket figyelve a fundamentumokról mindenki lemondott már. Aki még pozícióban van, az "beleült" a trendbe, az alulról jövő légnyomás (QE) tolja feljebb és feljebb. Minden héten áttörnek az indexek egy-két fontos technikai szintet, ami aztán csak további szinteket nyit meg felfelé.

A Blogger szerint ebben a szélcsatornában kizárólag úgy lehet esni, ha lent elkezdik lassítani alul a ventillátort. Ha elég biztosank látszik, hogy a QE elkezd befagyni, azaz ha lassul, netán megáll majd a venti, akkor lesz komoly esés. Addig irány észak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.