whos_among_us

2013. június 30., vasárnap

Kínai ingatlan buborék: robban vagy leereszt?

Kína körüli aggodalmak - oilprice.com
A világ vezető közgazdászai, elemzői és a befektetők is egyre borúsabb képet festenek a kínai gazdaságról. Ha kidurran, nagyobbat szólhat a Lehman csődnél is. Talán úgy lehetne summázni a problémát, hogy a kínai állam (az állami tulajdonban lévő bankokon, állami óriás vállalatokon, önkormányzatokon keresztül - nagy korrupció mellett) gigászi pénzeket fektetett és fektet a kínai gazdaságba, melynek húzó ereje jelenleg az építőipar és az ahhoz kapcsolódó iparágak (ingatlan fejlesztési projektek). Hatalmas hitelekből olyan beruházásokat finanszíroznak, melyek aligha térülnek majd meg és a hitel felvevő képtelen lesz végül kifizetni az adósságot és kamatait. Ezen hitelek tömeges bedőlése esetén az államnak kellene átvenni saját csődeljárás alatt lévő cégeitől a hiteleket, melyek tömeges finanszírozásához viszont nincs elég hazai tartaléka. Ekkor el kellene kezdenie tömegesen likvidálni a külföldi (főleg amerikai, európai és japán) állampapírokban tartott óriási mennyiségű pénzét. (Köztudott, hogy az USA hiteleit, igen nagy részt Kína finanszírozta az utóbbi években.) Ha ez bekövetkezik, óriási pénz kivonás indul meg a fejlett kötvény piacokról. A hozamok nagyon elszaladhatak és a most magukat kifejezetten olcsón finanszírozó legfejlettebb országok is nehzézségekkel nézhetnek szembe. A fejlődő országok (emerging markets) és az európai ún periféria országok pedig igen súlyos helyzetbe is kerülhetnek, szélsőséges esetben csődök sora jelentkezhet. Ezzel párhuzamosan - a Lehman csőd után is jelentkező - óriási bizalmi válság ütheti fel a fejét a bankközi piacon. A hitelpiac lényegében teljesen befagyhat, mivel a bankok nem nagyon bíznak majd a másik bank kínai és egyéb, akkorra problémássá váló kitettségével kapcsolatban.
Hogy az események pontosan hogyan és mikor zajlanak majd le, azt persze senki sem tudja. A piaci bizalmatalnság egyik fő forrása, hogy a kínai vezetés által közölt adatokban alapvetően nem sokan bíznak meg. Így nehezebb előrejelzéseket adni arról, hol tart a folyamat. 
Jól illusztrálja a helyzetet, hogy a Shanghai Composite Index a közvetlenül a válság utáni 2009 januári szinteknél tart jelenleg.
A kínai ingatlan lufi fújódása nem új keletű, de most azért került elő újra, mivel a kínai nemzeti bank (PBC) a lassuló gazdaság miatt valamiféle stimulus bevetését tervezi. Ami azonban elemzők szerint felgyorsíthatja a már így is az egekben lévő ingatlan árakat. Így félő, hogy robbanhat a fentebb kifejtett probléma.
Az elemzők szerint lehetséges olyan szcenárói is, amikor a kínai állam "elébe vág" a piaci folyamatoknak és maga áll bizonyos hazai reformok élére, ami nagyobb átláthatóságot, nagyobb piaci versenyt, kisebb korrupciót, az állam némileg kisebb szerepét  hozhatja a kínai gazdaságba, amitől nőhetne a bizalom és mely jelentősen képes lenne hűteni a kialakult helyzetet, azt akár a robbanástól is megóvva.

Az index.hu és a New York Times is egy egy jó összefoglalót közölt a témában. Mind két cikket ajánlom a téma iránt érdeklődő olvasóim figyelmébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.