whos_among_us

2013. június 6., csütörtök

Meddig tarthat a FED kötvényvásárlási programjának mostani üteme?

Ben Bernanke által elnökölt FED FOMC ülés - forbes.com
A címbeli kérdést fürkészi ma mindenki a piacon. A FED Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) soron következő 2 napos kamatdöntő ülését június 18-19-én tartja. Ettől függetlenül sorra jelennek meg a FED kormányzók különböző nyilatkozatai, melyek többségében a QE3 lassításában, a kötvény vásárlás ütemének csökkentésében megegyeznek. Abban azonban nagy eltérések vannak, hogy mikor kellene elkezdeni ezt és milyen mértékben kellene csökkenteni a jelenlegi havi 85 milliárd dolláros programot. 
A philadelphia-i FED kormányzó, Charles Plosser, például már a júniusi megbeszélésen döntene az azonnali lassításról.
Ben Bernanke, azonban legutoljára óvatosabban nyilatkozott. Szerinte egyenlőre semmi nem dőlt el. Szükség esetén a 85 milliárd-os havi költést akár meg is növelheti, - ha a gazdaság ezt igényli.

Mindezzel párhuzamosan a befektetők lassú növekedést tapasztalhatnak, melyet a makroadatok is támasztanak. Habár az utolsó néhány adat a várttól elmaradóra sikeredett.
A Goldmann Sachs vezető közgazdásza szerint azonban a monetáris lazítás lassítását inkább csak őszre kezdi majd meg a FED. A teljes kivezetésre pedig valamikor 2014 végéig kerülhet sor.
Mindehhez azonban szükséges lenne, hogy a növekedés igazolhatóan és érezhetően beinduljon.
A mai makró adatok minden esetre több óvatosságra intenek az észak-amerikai növekedés mértékét tekintve. A ma kiadott FED Beige book is csak ráerősít a tapasztalatokra.

Amíg ki nem derül mit dönt a FED, addig a piaci korrekció lassan folytatódhat. Az indexek all-time-high csúcsokról ereszkednek vissza, az elmúlt időszakban a részévények értéke nagyon gyorsan emelkedett túl magasra.

Ezzel párhuzamosan a FED kamat politikájával kapcsolatosan is elindultak a találgatások. A befektetők már szinte érzik a 0 közeléből fél-egy százalékra, netán 1% fölé is felemelt kamatokat... Ez nyilván minden kockázatosabb eszköztől pénzt vonhatna el.

A Blogger véleménye szerint több probléma is van: az egyik a gazdaság növekedése. A legutolsó adatok - bár a trend javuló - még sem voltak igazán átütőek. A másik az eladósodottság, melyről végül még mindíg nem született döntés. Minden esetre az infláció nem nagyon akar megindulni a 0 környéki kamatok és a monetáris lazítás sorozatok ellenére sem. A harmadik pedig a kínai növekedés - a vártnál némileg erősebb - lassulása, mely elsősorban a nyersanyag árakra és a nyersanyag és energatikai szektorokra, gépiparra hozhat nehezebb időket. Az eső olajárak ugyanakkor nem segítik majd az amerikai gazdaságot sem, mely nettó exportőr szerepébe lépett.
Negyedik az amerikai munkanélküliség továbbra is magas szintje. (Jelenleg 7,5%.)
Röviden nem lepődnék meg rajta, ha a QE (esetleg némileg átalakítva, mértékén finomhangolva), de akár még éveken át megmaradna és nem csak jövő év végéig.
A gazdaságok elsősorban valamilyen sztori mentén tudnak kiugróan teljesíteni, amilyen hajdanán a vasút pítések voltak és ilyen volt az autó ipar felfutása, az autózás és a kapcsolódó infrastruktúra tömegtermékké válása, de ilyen volt az internet boom is és ilyen lehet az is, amikor egy akkora ország, mint Kína pár év alatt felépíti magát és kiépíti termelő erőit. A Blogger jelenleg nem látja mi lehetne ilyen cél. Sokak szerint a húzó erő a zöld beruházások lehetnek, de őszintén szólva ezt még nem érzem. Bár kétség kívül értelmes és támogatható irány lenne és sok cég indult el - üzletileg is értelmes módon  - ezen a vezérfonalon. Ugyanakkor az olcsó olaj, gáz és szén árak - a környezet költségeit nem számolják hozzá!! - még mindíg nem teszik eléggé vonzóvá ezt a szektort. Az eladósodottság pedig a finanszírozásukat, szubvencióikat teszi nehézkessé.

Várjuk ki mit dönt a FED FOMC, addig pedig óvatosan kereshetünk a piac lefelé mozdulásán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.